1 av 2
Mats Wilhelmsson och Tony Hanemyr är de som startat upp VittarydsVerken. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
2 av 2
Några avgasrör som är redo att distribueras åt Tenneco. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Vittaryd

Nyföretagande gav 25 jobb i Vittaryd

Nyföretagande gav 25 jobb i Vittaryd
1:33 min

För nästan ett år sedan beslutade företaget Tenneco att lägga ner sin verksamhet i Vittaryd. De då 108 anställda fick veta att de skulle förlora sina jobb. Nu har 25 av dem anställts i det nystartade VittarydsVerken.

När beskedet om nedläggning kom föddes tankarna tidigt hos dåvarande vd:n på Tenneco i Vittaryd, Mats Wilhelmsson, om att starta ett nytt företag i Tennecos fotspår.

I måndags startade de upp. VittarydsVerken som det nya bolaget heter huserar i samma lokaler som Tenneco och de båda företagen kommer ha ett nära samarbete.

– Under nedläggningsprocessen så nådde vi en överenskommelse med Tenneco att vi fortsätter att leverera avgassystem till eftermarknaden via ett bolag som heter VittarydsVerken, säger delägaren Mats Wilhelmsson.

– Jag tror många är positiva och alla anställda verkar taggade att vi kan behålla arbetstillfällen i Vittaryd, Ljungby kommun och Sverige, säger han.

VittarydsVerken ska samarbeta med Tenneco genom att arbeta mot eftermarknaden som uppstått efter nedläggningen. Bland annat ska de distribuera cirka 5000 olika delar till avgasrör men de ska också bocka och svetsa rör som skickas till Göteborg där de hamnar i avgassystemet på Volvos bilar.

Av de 108 som varslades från Tenneco så har 55 fått nytt jobb och 10 personer ska studera. VittarydsVerken har stått för 25 av de nya jobb som getts.

Och när Vittarydsverken skulle hitta personal hade fackorganisationen IF Metall ett viktigt finger med i spelet.

– Vi fick ha ett tätt samarbete med facket och följa lite listor och anställningsvillkor men det har fungerat bra. Förhoppningsvis kör vi på med Tenneco och hittar lite nya kunder. Vi har ju stora lokaler lediga som vi kan hyra ut eller sköta logistik åt andra och många produktionsmöjligheter, säger delägaren Tony Hanemyr.

Tidigare artiklar om ämnet

#link=358014#

#link=358015#

#link=358016#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".