1 av 2
Den krusiga savoykålen har väldigt många blad. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Savoykålen är lite mildare i smaken än vitkålen, men den är väldigt god, tycker Lennart Fröberg, gäst i P4 morgon odlar. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Den gröna, krusiga savoykålen

12 min

Savoykålen, som med sin milda smak, pryder grönsakshyllorna i affärerna, men då är ytterbladen bortplockade. Kålen är ljusare längre in och därför ser den blek ut. Ett vackert grönt och krusigt kålhuvud hade Lennart Fröberg från Urshult med sig till P4 morgon odlar.

– Den är lite mildare i smaken än vitkålen, men den är väldigt god och sen är den snygg också. Den har väldigt mycket ytterblad.

– Man kan ha den rå, strimla den fint och ha tillsammans med en sallad, gärna med rosésallad som ger en fin brytning.

För att odla kål behövs en jord fri från ogräs, speciellt ifrån rotogräs.

– Sen kräver ju kål mera näring än de flesta grönsaker och därför behöver man tillföra ordentligt med gödsel. Man bör se till att man har en jord som är i god balans när det gäller näring. Kål behöver mycket kväve.

Det går att så kålfrön direkt på platsen, men det är lättare att dra upp plantor.

– Det kan man göra i en drivbänk med ett glas ovan eller om man har ett litet växthus. Antingen gör man det i en sålåda och nackdelen med det är ju att när man sen ska plantera så skadar man rötterna lite när man ska sära på plantorna. Så egentligen så ska man använda sig av små krukor eller torvbriketter som sväller när man lägger dem i vatten.

Fördelen med att så plantorna på en annan plats för att sedan plantera ut dem är att då kan ogräs bekämpas samtidigt som plantan växer till sig. Tipset är att använda en fiberduk, den skyddar nämligen bäst. Använd en ny duk som är hel och täck ordentligt, men ta bort väven när det börjar bildas ett huvud på kålen.

De senare savoysorterna kan stå framme sent på året, i november, för de tål lätt frost. I kylen håller sig dessa sorter i alla fall en och en halv månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista