Växjö kommun har bedömt att fotbollsplanen inte komer att förstöras av hopptävlingen. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Växjö

Ponnyhoppning på fotbollsplan väcker reaktioner

1:30 min

Alla är inte positiva till helgens hopptävling för ponnyhästar på Arenastaden i Växjö. Fotbollsklubben Östers IF är oroliga för att den kommer att förstöras. Men Växjö kommun, som äger planen, lovar att eventuellt slitage kommer att återställas.

Enligt Marcus Sjöholm som är kommunikations- och medieansvarig för Östers IF är de positiva till att idrottsevenemang hålls på Arenastaden, men de är rädda att planen ska ta skada.

– Vi är inga hästexperter men för mig säger det sunda förnuftet att om fotbollspelare kan åsamka skada på en blöt plan, då kan hästar åsamka ännu större skada. Det här är ju en fotbollsplan i grund och botten, men om det inte tar någon som helst skada så gör det väl ingenting. Då är det bara roligt, säger han.

Karl-Oskar Cup som hopptävlingen heter anordnas på en av Arenastadens gräsplaner. Det är Växjö kommun som äger anläggningen och kultur- och fritidsförvaltningen har gjort bedömningen att planen inte kommer förstöras av hopptävlingen. I avtalet står dessutom att planen ska återställas om tävlingen orsakar skador på den.

Hästarna springer med två broddar på varje sko som är cirka en centimeter långa och Ola Sennehed som är ordförande i Växjöortens fältrittklubb tror inte det orsakar mer skada än fotbollsskor

– Öster har tydligen en massa fantasier om vad det innebär. Gräsbanor rider vi ofta på och vi tror inte det blir mer slitage än när massor med fotbollsskor med dobbar på springer där. Och vi kommer att återställa planen senast måndag klockan 12, säger Ola Sennehed, ordförande i Växjöortens Fältrittklubb.

– Vi har en jättefin Arenastad som ska samla idrotter av olika slag. Sveriges största tjejidrott vill vara där för att visa upp sig för publik och så blir det sådana här reaktioner. Det är mycket märkligt.

Ulf Hedin är moderat ordförande i fritidsnämnden i Växjö kommun och den som gett klarteckan för hopptävlingen.

– Att de är oroliga för att deras plan ska bli sönderhoppad förstår jag. När jag ser en häst framför mig som hoppar så ser jag också att det skulle bli märken, men när jag får höra av både från de som själva håller på med hästar och från vår egen förvaltningspersonal att det ska klara detta och att de dessutom sagt att de återställer planen så känner inte jag någon större fara för det, säger Ulf Hedin.

Vad kommer hända om planen inte är i samma skick?

– Då infaller det som står i avtalet som är skrivet med hästföreningen att det ska återställas till det skick som det var i innan tävlingarna började.

Stora förberedelser inför Karl Oskar-Cup

#link=358061# är dags för Karl Oskar-Cup, en hopptävling för ponnyhästar på Arenastaden i Växjö. Vår reporter Dan Eliasson var på plats för att prata med några av deltagarna, som höll på att förbereda sig inför tävlingen

Följ P4 Kronoberg på de sociala medierna

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook och Google Plus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista