1 av 4
Simeon Adler, verksamhetschef på Jiffy Unitorv. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 4
Torvtäckten på Sånnebökemyren. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
3 av 4
Torvbrytning. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radi
4 av 4
Torvfabriken. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Älmhult

Torvföretag menar att de inte förorenar vattnet

1:50 min

Torvbrytning påverkar inte miljön så mycket som kritikerna tror, det menar företaget Jiffy Unitorv. Tidigare idag har vi berättat om motståndet mot en ny brytning på Runnebodamyren i Älmhults kommun. Men företaget säger att de behöver hitta nya torvtäkter för att fortsätta sin verksamhet.

- Här har vi skurit upp torven, nästa steg är att man staplar den här, berättar Simeon Adler som är verksamhetschef på Jiffy Unitorv.

Han visar runt på företagets anläggning vid Sånnabökemyren norr om Älmhult. Han räknar med att de kan fortsätta bryta torv på den här platsen i runt femton år till - men produktionen börjar sina. Därför letar de nu nya potentiella torvtäkter.

Torv kan användas till många olika produkter, men den som företaget gräver upp hamnar så småningom i krukor.

- De växter du har hemma eller krukväxter i fönstren, de står och växer i torv, säger Simeon Adler.

Bland platserna där de vill bryta på finns Fagerhultsmossen och Runnebodamyren, som vi berättat om tidigare idag. Länsstyrelsen har nekat företaget att bryta torv i Runneboda, men Jiffy Unitorv har valt att överklaga beslutet.

Dels anser Simeon Adler att myren i fråga inte är helt orörd, då den har dikats ut och brukats i viss omfattning. Dels menar han att företaget behöver en relativt orörd myr för sin verksamhet.

- Tyvärr så, de myrar som är brutna på de har i de flesta fall inte den torv vi vill ha för den är redan bruten och borttagen, säger han.

En annan kritik mot torvbrott att de släpper ut smutsigt vatten i sjöarna runtomkring, men Simeon Adler menar att företaget gör egna mätningar som visar att så inte är fallet.

- Det vatten som går ur myrarna, det är inte så mycket bättre, eller oftast inte ens bättre än det vatten som kommer ut ur befintliga torvtäkter, säger han.

Men på en punkt har de ju onekligen rätt och det är att närmiljön förändras.

- Det är som att du hugger ned skogen och bryter upp en åker, som man gjorde förr. Just myren förändras, det går inte att säga något om det.

Mer om ämnet hör du i Eftermiddag i P4 efter kl 16.

Torvbrytning oroar miljöorganisationer och myndigheter

#link=358039# i Kronoberg letar ny mark att bryta på, men möter motstånd från både kommuninvånare och miljöorganisationer. Ett exempel är Runnebodamyren i Älmhults kommun som ett företag sökt tillstånd att bryta torv på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista