1 av 2
Tilde Sopelsea på sin häst Munsboro Philip. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Nilsson är banchef på Karl Oskar-Cup. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Växjö

Stora förberedelser inför Karl Oskar-Cup

8:40 min

I helgen är dags för Karl Oskar-Cup, en hopptävling för ponnyhästar på Arenastaden i Växjö. Vår reporter Dan Eliasson var på plats för att prata med några av deltagarna, som höll på att förbereda sig inför tävlingen.

Susanne Östrand är tävlingsledare för Karl Oskar-Cup och hon berättar att tävlingen är en tredagars cup för både lokala och regionala ekipage.

– I morgon börjar vi med välkomsthoppning för de yngsta med 60 cm höga hinder. Och sen kör vi deras första kval, de ligger på 60 cm också, så det blir ju inte mycket slitage eller så.

Sedan är det välkomsthoppning för de lite större och dagarna efter anordnas bland annat kval för de olika åldrarna och en mountainhorse-final.

Från början var tanken att tävlingen skulle hållas på Spetsamossen, men där är för litet. Bokhultets reservat fungerade inte heller och till slut blev det klartecken för Värensvallen i Växjö berättar Susanne Östrand.

Lars Nilsson är banchef under helgen för Karl Oskar-Cup.

– Jag kommer att se till att banorna flyter för de som ska tävla här, att tävlingarna ska gå så smidigt som möjligt.

Han berättar att banorna som hästarna ska tävla på byggs om mellan varje tävlingsklass. Det har tagits in en extern banbyggare som i förväg har ritat banorna. Om att Karl Oskar-Cup får hållas på fotbollsplanen vid Arenastaden i Växjö säger han så här.

– Jag tycker att vi har en helt fantastisk kommun som har låtit oss prova detta. Ryttare och alla runt i kring tävlingarna tycker ju det är fantastiskt fint med så här fina gräsplaner. Den möjligheten har vi ju inte på våra anläggningar. Här blir det ju som en riktig stortävling. Gräs är ju väldigt bra att rida på, det är en helt annan känsla att rida på gräs än vad det blir på en grusbana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista