1 av 3
Här står vargen Kynna i sin monter på utställningen. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 3
Hela tanken med utställningen började med Kynna, berättar Marie Mårtensson, föreståndare på utställningen. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 3
Vargavdelningen på Naturum Kronoberg. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Alvesta

Vargen Kynna är tillbaka

1:35 min

Vargen Kynna finns nu på Huseby Bruk och kommer vara där ett långt tag framöver. Hon ingår i en rovdjursutställning på Naturum Kronoberg.

Hela tanken med utställningen började med Kynna berättar Marie Mårtensson, föreståndare på Naturum Kronoberg.

– Det kan man väl tycka på ett sätt, eftersom hon är en av de invandrade vargar som har kommit till länet och dessutom en varg som var på väg att bilda revir. Så då föddes absolut tanken. Sen att bara ställa ut en varg känns inte så meningsfullt i vårt sammanhang, men däremot om man kan göra en utställning med våra samtliga stora rovdjur känns det mer meningsfullt, berättar Marie Mårtensson.

Vargen Kynna står nu alltså uppstoppad som en del av rovdjursutställningen där även kungsörnen och lodjuret visas upp.

Det man bland annat kan göra här är man kan krypa upp i ett kungsörnsbo och se hur det känns, men även se vad de olika rovdjuren äter och hur deras spår ser ut. Längst in i ena hörnet kan man hitta Kynna i sin monter och såhär beskriver Marie Mårtensson henne.

– Inte så kraftig och hon står som om hon kikar ut över bygden.

Kynna hann väcka många starka känslor, både hos de som ville skydda henne och hos de som ville ha bort henne. Efter 10 angrepp på fårbesättningar här i länet och över 25 rivna får, beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt och i november 2011 blev hon skjuten.

Men det slutade inte där. Efter det var det flera olika aktörer som ansökte om att få ställa ut henne, men det blev då till slut Naturum Kronoberg som fick henne. Men hur hon kommer tas emot av besökare är Marie Mårtensson osäker på.

Det vågar jag inte svara på, jag hoppas att det ska vara positivt. Att man ser det positiva med att vi ger information kring våra rovdjur, berättar Marie Mårtensson på Naturum Kronoberg.

Vargen Kynna är på Naturum på lån av Naturhistoriska riksmuseet som var de som tog det slutgiltiga beslutat om var Kynna skulle få visas upp. Och enligt Daniela Kalthoff som är intendent där, var intresset ovanligt stort bland föreningar som ville visa upp just den här vargen.

– Det var sammanlagt fem ansökningar vi fick och det har inte hänt innan. Kynna var verkligen omtyckt, säger Daniela Kalthoff.

Tidigare artiklar om ämnet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista