1 av 3
" Man kan göra så mycket med gurkan". Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 3
Kim M Kimselius tog med sig krispiga babygurkor till P4 morgon odlar. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
3 av 3
Hemma hos Kim växer en tvillinggurka, alltså två gurkor som sitter ihop som och har formats av varandra. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Gurkan renar din kropp

Gurkan renar din kropp
12 min

Krispiga, saftiga och gröna babygurkor direkt från växthuset hade Kim M Kimselius från Eringsboda med sig till P4 morgon odlar. Iznik heter sorten och gurka, det är något som Kim verkligen är förtjust i.

–- Den är lite kraftigare än slanggurkan, växer väldigt fort och så ska man ta dem när de nästan är färdiga, för då är de ännu bättre.

–- Man kan göra så mycket med gurkan. Jag gör gurkdrink på morgonen, gurka, melon och banan. Gurka kan man använda som detoxmedel, man kan dem på myggbett, solbränna.

Kim odlar gurka i ett växthus. Hon bottnar med 20 cm kogödsel och sedan lika mycket kompost och sen självbevattna gurkorna. Får gurkorna för mycket vatten så ruttnar de lätt och sedan dör. Det är viktigt att inte sätta ned gurkorna för djupt när de odlas och att inte heller ha dem utomhus eftersom de är frostkänsliga.

–- Jag älskar gurkor, att komma in i ett växthus där det hänger gurkor ner över huvudet på dig, det är mäktigt.

När gurkorna är nyskördade är det viktigt att ställa dem med stjälken uppåt, för annars rinner gurksaften ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".