1 av 2
Kvinnliga patienter som drabbats av till exempel bröstcancer får ofta mindre information från vården om sexualitet än män med prostatacancer, Boel Bahr, gynekolog. Foto: Karin Malmhav/Scanpix.
2 av 2
Boel Bahr, gynekolog inom öppenvården i Stockholm. Foto: Hanna Weiderud/Sveriges Radio.
Sverige

Dålig information om sexproblem vid sjukdom

1:50 min

Flera patientgrupper drabbas av sexuell problematik i samband med sjukdom eller medicinering. Men generellt så ges det väldigt lite information om det från vården och sämst är läget för kvinnor.

Boel Bahr, gynekolog inom öppenvården i Stockholm, tycker att det här är ett problem som borde uppmärksammas mer inom vården. 

– Jag känner mig efter många år som gynekolog väldigt ledsen över det här för jag tycker att utvecklingen har gått mot det sämre. Det är att man inte ger det tillräckligt med resurser inom sjukvården i dag, säger hon.

Ekot har tidigare berättat om att vården är dålig på att informera om sexuell hälsa till hjärt-kärlpatienter. Men problemet är inte begränsat till den patientgruppen utan förekommer i samband med andra sjukdomar och medicinering.

I en ny studie gjord på unga kvinnor som drabbats av bröstcancer uppgav 65 procent att de upplevt en försämring av sin sexualitet.

Enligt Boel Bahr får kvinnliga patienter som drabbats av till exempel bröstcancer får ofta mindre information från vården om sexualitet än män med prostatacancer.

–- Jag tror att det är mer regel än undantag att man inte tar upp och diskuterar sexualitet med patienter, säger Boel Bahr.

Det finns i dag ingen myndighet eller organisation som har ansvar för att förbättra informationen om sexuell hälsa i samband med medicinering eller behandling. Enligt Sveriges kommuner och landsting är det upp till varje landsting att ansvara för att ge ut den informationen.

Anette Richardsson enhetschef på Socialstyrelsen, säger att det i dag inte finns några nationella riktlinjer för hur man ska ta upp sexuell problematik i samband med olika behandlingar och mediciner. Även hon hänvisar till vårdgivaren.

–-  Är det någon behandling som påverkar individen väldigt mycket så måste man ha den dialogen med patienten. Det är helt klart så att det är den ansvarige läkaren, barnmorskan eller vem det nu är som ger behandlingen som ska ge informationen om det, säger Anette Richardsson.

I och med att allt fler överlever sjukdomar som cancer och hjärtinfarkt blir det också en allt viktigare fråga hur livskvaliteten ser ut för de patienter som genomgår behandling eller får medicin, det menar gynekologen Boel Bahr.

–- Jag tror faktiskt att det är en mänsklig rättighet att hitta den form av sin sexualitet som man kan ha glädje av, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista