Fredrik Franzén som odlar äpplen på Ugglekull utanför Urshult. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Tingsryd

Äppelläget ser ljust ut

Äppelläget ser ljust ut
1:29 min

Årets äppelskörd ser ut att bli mycket bättre än förra årets. Och än så länge har torkan inte varit ett problem, även om odlarna nu hoppas på mer regn under augusti månad.

– De är färdiga nästa vecka. Transparente blanche, det är en udda sort. Den var stor tidigare men idag odlas den väl egentligen inte alls. Jag har bara några få träd för att det är roligt att ha några äpplen att sälja nu väldigt tidigt, berättar Fredrik Franzén som odlar äpplen på Ugglekull utanför Urshult.

Efter en kall vinter och varm sommar ser det bra ut på hans odlingar. Han är numera den största äppelodlaren i Urshults-området och årets skörd verkar bli betydligt bättre än förra sommaren - då förstördes en stor del av frukten av frost och hagel.

– De vi har precis framför oss är Röd aroma, det är huvudsorten i odlingen. De börjar man plocka i början på september, så det ska sitta på en månad till och få bättre storlek och färg.

Hur har de växt hittills i år?

– De har växt bra. Man kan tycka att det är torrt och visst är det det, men det är ganska tunga jordar här så hittills har det inte varit några problem med torka men nu vill vi snart ha regn.

– För min del här är det nästan bättre med lite torr sommar. En blött sommar kan det blir för mycket och sen utvecklas frukten sämre om det regnar mycket och är dåligt med sol.

Vad är perfekta förhållanden för att få bra äpplen?

– Ja, ska man önska är det sol på dagen och regn på natten. Men det är inte så enormt väderkänsligt för det klarar de mesta vädertyperna, så om något går riktigt dåligt då är det i regel inte vädret man kan skylla på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".