1 av 4
Båthamnen i Fröseke är eftertraktad. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 4
Jan Karlsson och Magnus Gustafsson är två av de som driver projektet. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 4
Båthamnen i Fröseke är eftertraktad. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
4 av 4
Grillplatsen vid hamnen i Fröseke. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Uppvidinge

Stort intresse för båthamnen i Fröseke

1:34 min

I Fröseke i Uppvidinge kommun är båtintresset stort. Trots den blygsamma befolkningen på 160 personer har båthamnen som stod klar förra året nu utökats.

Det efter att det varit stor efterfrågan av platserna. Båthamnen byggdes från början för att utöka fisketurismen.

En av initiativtagarna och biträdande projektledare är Jan Karlsson från Uvasjöns Fiskevårdsområde (FVO) som berättar om full aktivitet vid hamnen.

– Just nu så är det fyra platser som är lediga här, de är tydligen ute på sjön och fiskar här. Sen har vi några stycken här som ligger kvar här men, det ser rätt så bra ut, berättar Jan Karlsson stående på båthamnsbryggan i Fröseke.

Tankarna med att bygga en båthamn här började 2010, då de kände ett behov av en iläggningsplats och fasta platser för båtar, både för de boende och fisketurister.

Det blev ett EU-projekt och med cirka 260 timmar ideellt arbete med invånare i samhället stod det förra året klart, men alla var inte så positiva från början menar Jan Karlsson.

– När vi började det här projektet, så var det väl många som hade sina funderingar på vad vi hade gett oss in på egentligen och det gjorde vi väl lite själva också. Under tiden som det här projektet har framskridit och folket här i Fröseke samhälle sett vad det här blev utav det här projektet. Så har vi bara fått positiva reaktioner ifrån det, säger Jan Karlsson.

Det har enligt Jan Karlsson visat sig att behovet finns, för från förra året till idag har 12 platser nu blivit 16 och bryggan på båthamnen är nu 24 meter lång. Det finns fortfarande nu personer i kö på båtplatserna, men som det ser ut idag finns det inga planer på fler, berättar Jan Karlsson.

– Vi tror att det är bättre att det finns någon som står på kö, för helt plötsligt är det någon som ger sig av. Vi vill hellre ha fulla platser än att vi ska ha en tom båtbrygga, för det är inget roligt att se, berättar Jan Karlsson som varit biträdande projektledare från Uvasjöns Fiskevårdsområde.

Vid båthamnen finns även grillmöjligheter och en stor parkering med plats för besökande bilar och båttrailers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista