1 av 3
Pär Svenningsson är med i en samfällighetsförening med runt 30 hushåll. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 3
Intresset för Grannsamverkan fortsätter att öka. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 3
Polisinspektör Tommy Lövgren, är kontaktperson för de som är med i Grannsamverkan i Alvesta och Växjö kommun. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
Alvesta

Stort intresse för grannsamverkan

1:42 min

Intresset för Grannsamverkan fortsätter att öka. Allt fler hushåll vill starta upp och polisen i Växjö och Alvesta har uppstartsmöten inplanerade i tre månader framåt.

Pär Svenningsson är med i en samfällighetsförening med runt 30 hushåll i Sjöatorp utanför Alvesta och ska starta upp ett samarbete.

– Detta har kommit från våra medlemmar då de haft önskemål om att vi kanske borde vara med i detta. Vi har varit ganska så förskonade mot stölder och sådant, men vi tyckte ändå att det var ett bra förslag. Det gäller att bevara det som är bra, så vi vill ligga steget före, berättar Pär Svenningsson.

I en samlingslokal har runt 15 personer kommit för att ta del av informationen kring grannsamverkan. Det handlar i huvudsak om att skapa bra kontakt mellan grannar och öka säkerhetstänket där man bor. Samt att ge information och få information från polisen om det händer något.

Polisinspektör Tommy Lövgren, är kontaktperson för de som är med i grannsamverkan i Alvesta och Växjö kommun och han menar att det är fler och fler som vill starta upp gransamverkan.

– Intresset är större än det någonsin har varit, i synnerhet de tre senaste åren, säger polisinspektör Tommy Lövgren.

Vad är grannsamverkan bra för då?

– Folk ute i områderna ser väldigt mycket, de iaktar väldigt mycket fordon, en del personer, dörrknackare, säljare, byggnadsarbetare, berättar Tommy Lövgren.

Nu är det då dags för Pär Svenningssons bostadsområde att gå med och han menar att det är självklart att man ska gå med.

– Alla har väl ett egenintresse, man vill ha sin egendom för sig själv. Har man själv varit utsatt för stölder eller inbrott, så vet man lätt hur det är att vara offer. Kan man skydda sig och andra, så gör man gärna det, säger Pär Svenningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista