Häst med ryttare. Foto: Björn Larsson
Sverige

Underkänt för tio av elva ridhjälmar

Tio av elva kontrollerade ridhjälmar klarade inte säkerhetskraven i ett test Konsumentverket låtit göra. "Vi blev väldigt förvånade över att det var så otroligt dåligt resultat", säger utredaren Stina Johansson.

Hjälmarnas stötdämpande förmåga, skydd mot genomborrning och hakband testades och tio modeller fick underkänt på en eller flera punkter. De två sämsta modellerna har återkallats, medan tre modeller slutat säljas.

Sammantaget är resultatet under all kritik, tillstår Stina Johansson.

–- Det man får ha i åtanke är att vi testat enligt standardens krav. Men standarden sätter basnivån, alltså minimikraven. Det är lite skrämmande att hjälmar inte klarade dessa krav.

En handfull hjälmar av varje modell köptes in. Det var alltså inte stora partier som kontrollerades.

–- Att få så dåligt resultat på så få hjälmar är också lite skrämmande. Det tyder på att man har en ojämn produktion. För i grund och botten är hjälmmodellerna typgodkända, säger Stina Johansson.

Konsumentverket konstaterar att importörerna - för det handlar om hjälmar tillverkade utomlands, måste skaffa sig bättre insyn och styrning av produktionen.

De elva modellerna hör till de vanligaste i butikerna. Och ridhjälmar är en stor produkt, med tanke på att en halv miljon svenskar rider regelbundet. Många av dem är barn, ridning är en av Sveriges största barn- och ungdomsidrotter.

Men det är ingen riskfri idrott. Konsumentverket konstaterar i sin rapport, som publiceras i dag, att knappt 14 000 personer sökte sig till en akutmottagning efter att ha skadats i en ridolycka eller i hästhantering 2008. I drygt var tionde fall hade den drabbade fått hjärnskakning.

Efter den marknadskontroll som Konsumentverket lät göra har tillverkarna av de modeller som fortfarande säljs rättat till de påtalade bristerna. Det handlar bland annat om att byta material i de nätliknande partierna på hjälmar med ventilation, så att dessa partier står emot slag och stötar.

–- Just ventilationen är en väldigt svag punkt på dagens hjälmar. När hjälmar testas är det inte säkert att man kontrollerar i ventilationen, säger Stina Johansson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista