Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Växjö/Kalmar

Linnéuniversitetet drar ner på antalet platser

Samtidigt som allt fler söker till högskola och universitet drar Linnéuniversitetet ner på sina utbildningsplatser. Linnéuniversitetet har utbildat fler studenter än man fått pengar till från staten.

Per Brolin är universitetsdirektör och förklarar vilken effekt för många studieplatser har.

–- En liten sak som det orsakar är ett underskott i ekonomin, ett litet tag går det men sedan måste man balansera ekonomin, säger Per Brolin.

Exakt hur många färre studenter det blir i höst går inte att säga eftersom universitetet har ändrat sitt sätt att räkna sedan förra året. Men om man jämför med höstterminen 2012 är det omkring 2 000 färre studenter som antas vid Linnéuniversitet i år, enligt universitetets siffror från den andra antagningsomgången.

Samtidigt innebär en allt tuffare arbetsmarknad att fler söker till högskolan, samtidigt som det blir  svårare att komma in på Linnéuniversitetet i höst.

Programutbildningarna påverkas inte nämnvärt av neddragningen, förklarar Per Brolin. Det blir istället de som bor utanför universitetsorterna som drabbas genom att distansutbildningar läggs ner.

–- Det som har stoppats är fristående kurser och distansutbildningar i första hand och det slår hårdast mot de som studerar parallellt med att de arbetar. Det är på sikt inte bra om vi inte kan uppfylla den rollen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".