1 av 3
Flemming Rolin driver företaget Flattinge Smådjurskremering. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
2 av 3
Flattinge Smådjurskremering. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
3 av 3
Minneslund nära Flattinge Smådjurskremering. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Ljungby

Fler tar med sig askan från kremerade husdjur hem

1:31 min

Allt fler som kremerar sitt husdjur väljer att ta med askan hem. Flemming Rolin som driver företaget Flattinge Smådjurskremering har märkt att fler och fler vill bestämma själva var askan tar vägen.

Ja, Flemming Rolin har märkt att allt fler privatpersoner kommer och lämnar sina djur för kremering för att få tillbaka askan.

Han tror att det beror på att det anses vara enklare än att istället leta upp en plats där man kan gräva ner exempelvis sin hund men vissa vill också ha askan hemma.

– En del har inte plats, en del säger, nu har vi gjort oss av med vårt djur, så bryter vi bandet där. En del som har utställningshundar och katter med, säger att, vi vill gärna ha dem med hem. En del har dem på bokhyllan med. Och det måste man respektera att folk har, djuren är ju som våra släktingar.

På Flattinge Smådjurskremering är det husdjur och inte lantbruksdjur som kremeras. Men spridningen på vilka djur som Flemming kremerar är stor säger han.

– Det kan vara ett marsvin, en hamster, det kan vara en katt. Jag har folk som har haft råttor med, hundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista