Jonas Eek, närpolischef i Växjö och Alvesta. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Kronoberg

Ovanligt att personer försvinner spårlöst i länet

1:43 min

Den 87-årige man som försvann från Älmhults kommun för två år sedan har nu dödförklarats av Skatteverket. Trots en stor sökinsats hittades han aldrig. Men det är sällan som personer försvinner spårlöst i Kronoberg enligt Polisen.

– Det är väldigt ovanligt att man inte hittar personen eller personen ifråga själv dyker upp efter ett tag. Jag tror inte att vi har haft någon på ett antal år, det här senaste ärendet är nog det sista vi haft där vi inte hittat personen vi letat efter, säger Jonas Eek som är närpolischef i Växjö och Alvesta.

Den då 87-årige mannen försvann på midsommarafton för två år sedan i Älmhult. Trots en veckolång sökinsats i området lyckades polisen aldrig hitta mannen och han nu dödförklarats av Skatteverket.

De får varje år in runt 60 ansökningar om att dödförklara försvunna personer. Oftast rör det sig om människor som försvunnit till havs, i bränder eller stora olyckor och ungefär hälften av ansökningarna går igenom.

Förra året anmäldes 88 personer försvunna i Kronobergs län och enligt Jonas Eek gör polisen liknande sökinsatser flera gånger varje år.

– Någonstans mellan sex och femton på ett år. Ibland kan det vara mycket mer, ibland mindre. Det är mycket om det är fint väder och många är ute i skogen men även dåligt väder för då är det förutsättningar för att leta efter någon, berättar han.

Även om det är ovanligt att personer försvinner spårlöst finns det ett antal förklaringar till varför det kan bli så enligt Jonas Eek.

- Det finns massor med ställen i terrängen. Skogspartier, skrevor, rävgryt. Jag har varit med om folk som gått och lagt sig under väldigt täta granar, det är jättesvårt att se. Det finns mycket ställen som man kan försvinna på helt enkelt i skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista