Ugn där djuren kremeras. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Kronoberg

Olika regler kring nedgrävning av avlidna husdjur

Olika regler kring nedgrävning av avlidna husdjur
1:31 min

Reglerna för att göra sig av med kroppen från ett avlidet djur kan variera beroende på var man är bosatt.

I förmiddags kunde ni höra att många av länets sällskapsdjur kremeras. Men det är fortfarande vanligt att djuren istället grävs ner, och då blir anvisningarna desto fler, berättar biträdande länsveterinär Björn Dahlén.

– Det är kommunen som kan ha regler. Men finns det inga särskilda regler inom kommunen, då kan man ju gräva ned det på sin tomt.

I Kronobergs län har samtliga kommuner ungefär samma anvisningar för nedgrävning av sällskapsdjur. Det får ske utan att man meddelar kommunen men då måste det ske med viss försiktighet.

Bland annat måste man ta hänsyn till att inte begrava djuret för nära grundvattennivån men samtidigt inte så nära markytan att andra djur kan gräva upp gropen igen. Dessutom måste graven vara på ett säkert avstånd från en vattentäkt. Att sprida askan från ett djur är ofarligt eftersom den är steril och alltså inte kan bära några smittor. 

För lantbruksdjur är reglerna däremot hårda, de får inte grävas ner. Men det finns ett undantag, berättar biträdande länsveterinär Björn Dahlén.

– Om det däremot är en häst, så kan man få tillstånd av länsstyrelsen att gräva ned den på egen eller annans mark, om markägarna har gått med på det. Då krävs det att kommunen har godkänt platsen och länsstyrelsen prövar från smittskyddssynpunkt om det finns några risker med nergrävning. Men det brukar gå och lösa i de flesta fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".