Carina Adolfsson Elgestam. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Uppvidinge

Elgestam lämnar riksdagen

5:34 min

Socialdemokraten Carina A Elgestam från Uppvidinge väljer att inte kandidera till riksdagen i nästa val.

– Efter 15 år i riksdagen känner jag att det är dags att prioriotera annat, säger hon till P4 Kronoberg.

Det är under sommaren som beslutet har vuxit fram för Carina A Elgestam att inte kandidera till riksdagen. Ett beslut som både känns rätt men också lite vemodigt.

– Jag tycker fortfarande att jobbet som riksdagspolitiker är det roligaste som finns, säger hon.

Men det finns saker i vågskålen som säger att hon ska sluta som väger upp fördelarna. Både privata och politiska.

– Min man har gått i pension och så har vi ett barnbarn som har en kronisk sjukdom och det är inte lätt att kunna ställa upp som mormor med kort varsel när man sitter i riksdagen.

Men sedan tycker hon också att klimatet och konkurrensen har blivit hårdare i riksdagen och då främst eftersom man går mot en personrelaterad politik. I stället för att rösta på ett parti röstar folk mer på person.

– Och det gillar inte jag. En person kan lätt säga en sak, men göra något annat. Ett parti måste stå för sina grundvärderingar på ett annat sätt, tycker hon.

Carina A Elgestam är 54 år och det är också en anledning. Hon tror inte att hon skulle stå sig i konkurrensen med de yngre kvinnorna. Det är något hon har märkt av, att man hellre lyfter fram unga, nya kvinnliga politiker på valaffischer och det ger effekten att det blir svårt att slå sig fram som gammal rutinerad politiker i personval.

Vad ska du göra i framtiden?
– Jag skulle kunna tänka mig att ha politiska uppdrag på kommunal nivå. Annars så är det kanske dags för mig, som har arbetat sedan jag var 16 år, att utbilda mig.

Inom vad?
– Något som intresserar mig mycket och som har med växter och trädgård att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista