Jägarna Jonas Broman och Håkan Karlsson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Krångliga dispenser för rullstolsburna jägare

4:26 min

På fredag drar årets rådjursjakt igång och tusentals jägare ger sig ut i skogen på jakt efter en fin bock. Men för att en rullstolsburen jägare ska kunna jaga i hela landet så behöver han eller hon söka över 20 olika dispenser för att få vara ute och jaga från en fyrhjuling.

– Man kan bli inbjuden till olika ställen och då behöver man i princip en dispens för varje ställe du är på. Och det är krångligt. Det tar tid att få en dispens, det görs inte på en dag. Det är kört om man inte är ute i väldigt god tid, säger Jonas Broman i Asarum.

Han är rullstolsburen jägare och berättar att med hjälp av fyrhjulingen och goda jaktkamrater så funkar det bra rent praktiskt.

Men det som hindrar honom från att jaga på flera platser i landet är att han i värsta fall skulle behöva söka mer än 20 olika dispenser – ett för varje län han jagar i. Och dispensen är nödvändig för att han ska få vara ute och köra med fyrhjulingen i terräng och få skjuta från den.

– Det hade varit trevligt om man kunnat förenkla den här dispensansökan, säger Jonas Broman.

Just det här är något som Jägareförbundets projekt "Jakt för alla" jobbar på att förändra, eftersom man anser att det är diskriminerade mot de runt 200 jägare som behöver dispens. Och Jonas Broman är inne på samma spår som Jägareförbundet.

– Man hade kunnat haft ansökan på ett ställe och att den gällt över hela landet, det hade varit bra. Det hade varit riktigt kul, säger han.

Här kan du lyssna på längre reportage med Jonas och Håkan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista