Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Växjö/Kalmar

Bättre internet på tåg ska få fler att resa kollektivt

Arbete under restiden ska bli mer möjligt
1:27 min

Ett säkert och snabbt fungerande internet på tågen mellan Växjö och Kalmar ska få fler att ställa bilen och ta tåget i stället. Det är tanken bakom ett av flera projekt som Energikontor Sydost dragit igång.

Bland tågresenärer på perrongen i Växjö fanns skilda åsikter om vad ett bra internet på tågen skulle betyda. För några som reser mycket med tåg, skulle det ha stor betydelse eftersom det skulle möjliggöra arbete på tåget på ett annat sätt än i dag, medan andra som reser mindre tyckte att det inte spelade så stor roll.

I framtiden hoppas man på att arbete under restiden med tåg ska bli mer möjligt för många, säger Hannele Johansson på Energikontor Sydost.

– Att man kan checka in på arbetet samtidigt som man kliver på tåget på morgonen och alltså kan ha restiden till och från arbetet som arbetstid.

Ett bättre nät ska bli klart senare i höst och då är det meningen att en grupp människor som normalt inte åker tåg ska få testa det här.

– Då är målet att kunna konkurrera med bilen på den här sträckan och få fler att ta tåget, men det hänger ju också på arbetsgivarnas inställning till att räkna restiden som arbetstid.

Hela projektet för att minska bilberoendet i glesbefolkade områden ska vara klart om drygt ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".