Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Stefan Bergström (FP) lägger på kilometer på sin milersättning

2:13 min

Stefan Bergström (FP) ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden tycker att det är viktigt att man använder sig av exakta siffror när det gäller barn och om de har rätt till skolskjuts eller inte.

Men när han själv begär milersättning så lägger han på några kilometer.

– Ja det stämmer, säger han.

P4 Kronoberg har tidigare berättat om 10-åriga Stella Magnusson i Källreda som inte fick skolskjuts för att hon bodde 150 meter för nära sin skola. Hon nådde inte riktigt fram till den fem kilometers gräns som Växjö kommun har för att man ska vara berättigad till skolskjuts.

Stefan Bergström sa då att det är svårt att tillämpa ett regelverk om man använder cirka.

Men när det gäller honom själv och regelverk kring ersättningar så är han beredd att använda sig av just cirka. På bloggen Växjöpolitik kan man idag läsa om hur Stefan Bergström vid flera tillfällen begärt milersättning han inte har rätt till.

För att en politiker i Växjö kommun ska få milersättning ska resan vara fem kilometer enkel väg. Precis samma antal kilometer som Stella Magnusson skulle ha till sin skola för att få rätt till skolskjuts.

När P4 Kronoberg kontrollkör från Stefan Bergströms hus till kommunhuset mätte bilen lite drygt 3,4 kilometer enkel väg, alltså 6,9 kilometer tur och retur.

Vid 39 tillfällen de senaste åren har Stefan Bergström begärt milersättning från sitt hem på Högstorp i Växjö till kommunhuset och skrivit att det är 10 kilometer. Vi ställde honom frågan om hur långt han trodde att det var:

– Jag räknar på ungefär fem kilometer.

Ungefär?

– Ja.

Cirka?

– Ja.

När P4 Kronoberg berättar att det är några kilometer kortare än så förklarar Stefan Bergström det med att han lägger till lite för att han aldrig begär ut något för parkeringsavgifter.

Men här har jag en annan ersättning du har begärt, då du har besökt Arabyskolan, där har du också saltat antalet kilometer. Och där finns det inga parkeringsavgifter.

– Nej det stämmer.

Stefan Bergström menar att han är mycket noga med att inte försöka ta ut mer pengar än han har rätt till och att han i det stora hela går back ekonomiskt eftersom han tar ut så lite ersättningar.

Fast det här handlar ju inte om pengar eftersom det inte är stora summor. Det handlar om att du själv är väldigt noga med att man ska vara exakt när man följer regelverk.

– Ja det stämmer. Och jag ska se till att rätta till detta.

Läs mer på: bloggen Växjöpolitik

Hör Stella Magnussons föräldrar

Peter och Pernilla Magnusson. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Stefan Bergström (FP) försvarar Växjö kommuns avståndsregler

#link=358239#tycker att en 10-åring kan promenera nästan en halvmil till och från skolan och inte har rätt till skolskjuts är något som upprör barn och föräldrar på landsbygden. Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden, kan idag inte ge något besked om det blir någon ändring av avståndsreglerna och menar att det är svårt att följa regelverket om man inte använder exakta siffror.

Fler artiklar om skolskjutsreglerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista