Den skjutna så kallade Kosta-vargen. Foto: Agneta Gustavsson
Kronoberg

Kostavargen är skjuten

1:35 min

Den så kallade Kostavargen, som den senaste tiden rivit ett stort antal får i gränstrakterna mellan Kronoberg och Kalmar, har skjutits.

Vargen sköts enligt länsstyrelsen av en privatperson och det finns inga misstankar om brott.

Varghanen sköts efter att upprepade gånger tagit sig in på en privatpersons ägor och dödat flera får. Jan-Erik Johannisson är besikningsman för Länsstyrelsen i Kalmars län och har följt vargen i flera års tid.

Dödade alla fåren

– Han hade sju stycken får för tre veckor sen och då togs ett får av varg och åts upp helt och hållet. Så i söndags morse hade han sex får kvar och när han kom ut låg de döda allihop, säger Jan-Erik Johannisson som är besiktningsman för Länsstyrelsen i Kalmars och Kronobergs län.

I samma hage som fåren gick också ett antal kvigor och mannen som skjutit vargen bestämde sig för att vakta dem. Han och ytterligare en person såg varghanen närma sig korna vid niotiden igår kväll och sköt då den så kallade Kosta-vargen.

Revir här

Det är inte första gången den här vargen angripit får, under de senaste tre åren har den dödat runt tjugo tamboskap enligt Jan Erik Johannisson.

- Han tyckte att han hade ett revir här. Mellan Högsby och Lessebo ungefär, över Kosta och Lenhovda och Älghult så det är stora områden de rör sig på, säger han.

- Men han har varit ganska envis här nere i de södra delarna. Han blev sedd av en kvinna för någon vecka sedan och visade också då ett oskyggt beteende. Så han var inte särskilt rädd för människor.

Nu när vargen har skjutits klassas det som en paragraf 28-skjutning, kan du berätta vad det innebär?

- Det innebär att man har rätt att försvara sig själv och sina husdjur. Det betyder att har vargen varit inne i till exempel en fårhage och man befarar ett nytt angrepp har man rätt att skjuta den efter att man försökt skrämma bort den. Så det är helt klart ett 28-fall, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista