Foto: Mona-Lisa Djref/Sveriges Radio
Kronoberg

Kontokortsbedrägerierna ökar

1:33 min

Antalet anmälda kontokortsbedrägerier i länet fortsätter att öka. Anmälningarna första halvåret i år är nära 60 procent fler än under det första halvåret förra året.

Börje Svensson är förundersökningsledare för bedrägerier vid Kronobergspolisen:

– De är ju en allmän trend i samhället att bedrägerierna ökar och då ökar också bedrägerierna med kontokort.

Skimming

89 anmälningar om kontokortsbedrägerier i länet gjordes under det första halvåret i år mot 56 motsvarande tid förra året. En ökning med 33 anmälningar. Och det finns många olika sätt som bedragare kan lura till sig pengar genom att komma över kontokortsnummer säger Börje Svensson:

- Man kan råka ut för skimming, till exempel vid en bankomat, alltså att någon olovligen använder en speciell avläsare för att kopiera innehållet i magnetremsan på ett kontokort. I kriminella kretsar finns det kontonummer att köpa på nätet, man kan få sin dator kapad av en så kallad trojan som kommit via något mejl som man öppnat och det gör att gör att någon obehörig kan ta över din dator och därmed också komma över pengar.

Var vaksam

Och det är inte enkelt att skydda sig mot alla de sätt som de kriminella kan använda sig av för att komma åt kontokortsummer, säger Börje Svensson.

- Det gäller att vara vaksam och försiktig i alla sammanhang när man med kontokortsnummer att göra, och man ska ju inte lämna ut dem annat än när man känner sig helt säker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista