1 av 2
Pumpan är mycket god i matlagning. Foto: Tomas Tengby/Sveriges Radio
2 av 2
Ingemar Karlsson berättade om hokkaidopumpan i P4 morgon odlar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Hokkaidopumpan- en japansk skönhet

12 min

Traditionelllt svenska pumpor brukar ju vara avlånga. Så när vi säger pumpa så är det nog många som tänker på de fanns på 60-talet. Men hokkaidopumpan ser lite annorlunda ut. Ingemar Carlsson berättade om sina bästa tips i måndagens P4 morgon odlar.

– Det är ju rätt viktigt var man placerar den så den inte tar över för andra växter. Självklart är den ju rund i formen men lite tillplattad upptill. Där skaftet är så går det ned lite.

Det finns två sorters hokkaidopumpa, den oranga och den gröna. Speciellt är att de har så lång lagringstid.

–- Det är ju viktigt att man tar dem när de är fullmogna så att de liksom har blivit ett hårt skal redan när de är på landet. Och sen att de eftertorkar i solen.

Hokkaidopumpan växer i komposten, som är täckt med svart väv för att behålla fukt och hålla ogräset borta.

–- De vill ha näringsrik jord. Det är ju ett bra sätt att täcka komposten så att det inte ser så skräpig ut, så blir det ju grönt och vackert i stället. Det här svarta väven tar till sig av solens värme

Pumpaplantorna är frostkänsliga. För att hålla fuktigheten är det bra att täcka plantorna med gräsklipp eller gödsel. Pumpaplantorna växer och kan bli enorma. Ett bra tips för att hålla ordning på dem är att ta bort vissa av de extra rankorna så att växtkraften koncentreras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista