1 av 2
Vallörten går att äta. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 2
Daniel Larsson tog med sig vallört till P4 morgon odlar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Vallörten är en underskattad växt

11 min

En extremt livskraftig medicinaöväxt med oförtjänt dåligt rykte. Den kalls för Symphytum officinale på latin, men är mer känd som äkta vallört. Daniel Larsson från Lenhovda tog med sig ett lila exemplar till tisdagens P4 morgon odlar.

–- Det är en sårläkande växt. Det är en extremt mångfuktionell planta som man kan ha till massor av saker. Alla delar på den är ätliga till exempel, både blommor och blad.

Vallörten växer upp som en liten buske och kan bli nästan en meter hög med ganska stora blad och ofta små lila, klockliknande blommor.

–- Jag tycker att den är lite underskattad, det kanske inte så många som känner till den och har ett oförtjänt dåligt rykte. Jag tror fortfarande att många ser den lite som ett ogräs, men den har så många fantastiska egenskaper.

–- Den är extremt livskraftig och det är därför den har fått ett dåligt rykte också. När den väl har etablerat sig så har den ett sånt djupt rotsystem att den är helt hopplös att bli av med. Men på rätt ställe så är den helt fantastisk.

Vallörten producerar väldigt mycket bladmassa som man kan skära ned ett par gånger per år och använda som gödning till andra växter.

–- Jag brukar till exempel ofta lägga den i en tunna med vatten så det ruttnar och sen använder jag det som kompostte, väldigt näringsrikt.

Just vallörten är känd för att innehålla en stor andel kalium, något som många fruktträd och buskar gillar. Kaliumet stimulerar blommor och fruktsättning, den hjälper också lagringsförmågan hos rotfrukter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista