Elsa Jönsson är ordförande för kommunens revisorer. Foto: Sveriges Radio
Växjö

Politikerna måste kunna regelverket

Elsa Jönsson om reseersättningar
8:39 min

Under flera år har flera politiker i Växjö kommun lagt på några kilometer då de begär ersättningar för sina resor. Elsa Jönsson är ordförande för kommunens revisorer och för henne handlar det inte om pengarna som politikerna fått för detta.

– Är man förtroendevald eller tjänsteman så måste man ju faktiskt också leva upp till de regler som finns. Det handlar ju om moral och etik och så. Hur mycket ska man kontrollera? För vi vill ju inte riktigt leva i ett kontrollsamhälle heller. Man måste ju lita på människor att de kan regelverket.

Under tisdagen rapporterade P4 Kronoberg om hur Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgen, lagt på några kilometer varje gång han begärt kostnadsersättning för sina bilkörning. Då ställde många lyssnare frågan - varför upptäcktes inte detta under alla år.

Elsa Jönsson berättar att det är inte upp till kommunrevisorerna att kontrollera, utan det ska ske en internkontroll inom varje nämnd för att se att reglerna följs.

En annan fråga som ställdes handlade om att Stefan Bergström fick avslag de allra flesta fall då han begärde ersättning - varför sa man inte till honom?
Elsa Jönsson är själv den som attesterar revisorernas ersättningar och hon vet hur hon har gjort.

– Ja, jag har gjort det i alla fall. För att det är ju så att man kan ju göra fel utan att det är gjort med vilje. Jag vet att jag har sagt ifrån några gånger, att det här är fel skrivet. Man kan känna sig i underläge faktiskt och det är inte så lyckat det heller.

Mer om ämnet hör du i Eftermiddag i P4 efter kl 15.

Stefan Bergström (FP) lägger på kilometer på sin milersättning

#link=358321# (FP) ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden tycker att det är viktigt att man använder sig av exakta siffror när det gäller barn och om de har rätt till skolskjuts eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".