1 av 2
Conny Simonsson, socialdemokratisk gruppledare i fullmäktige. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Willfors, ljungbyfullmäktiges ordförande (C). Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Ljungby

Ljungbys medborgardialog skapar stora reaktioner

1:45 min

Ljungby kommuns initiativ med så kallad medborgardialog under Ljungbydagarna har fått hård kritik för att vara odemokratisk och nedvärdera medborgarna.

Det är de direktiv som utarbetats för hur medborgardialogen ska gå till som fått Conny Simonsson, socialdemokratisk gruppledare i fullmäktige, att reagera hårt:

–  Jag blev förskräckt när läste dem, och de förde tankarna till odemokratiska enpartistater.

Conny Simonsson tycker tanken på medborgardialog är bra men tycker att kommunen skjuter över målet med direktiven.

Det är under Ljungbydagarnas som förtroendevalda finns i kommunens tält i Järnvägsparken för att få in synpunkter i fyra olika konkreta frågor. Direktiven till de förtroendevalda om hur det ska gå till handlar bland annat om att lyssna på medborgaren och inte diskutera, att inte ta upp andra frågor än den som står på dagordningen och inte tala politik.

– Det blir ju väldigt otydligt för medborgarna om vi inte får uppträda som de politiker vi är, och vi inte får svara på frågor om annat än det som är dagens ämne är ju att nedvärdera medborgarna.

Stefan Willfors är fullmäktiges ordförande (C) oc´h han har varit med och utarbetat direktiven. Han förklarar varför medborgarna inte får fråga fritt under medborgardialogen.

– Vi vill ha synpunkter från invånarna i några viktiga frågor innan de har börjat behandlas politiskt. Och vi avvisar ju inte andra frågor utan hänvisar dem till rätt forum.

– I går fick vi in omkring 15 synpunkter på vad som ska hända med kvarteret Aspebacken och hembygdsparken i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista