1 av 3
Doris Wall, boende i Sandsbro utanför Växjö. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio.
2 av 3
Schwerinvägen, en hållplats som försvinner den andra september.Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio.
3 av 3
Toftagårdens boende och anhöriga blir av med sin hållplats. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio.
Växjö

Missnöje kring linjedragningen av bussarna i Sandsbro

"Det är inte någon som tycker att beslutet är bra"
1:45 min

En helt ny linjedragning av bussarna i Sandsbro har upprört och väckt kritik bland många sandsbrobor.

Kommunstyrelsen beslutade i veckan med åtta röster mot sju att en ny linje ska dras för buss 5 och 8 i Sandsbro med start den andra september.

Doris Wall bor på det gamla sågverksområdet och hon är mycket kritisk till att politikerna inte haft någon dialog med ortsborna innan beslutet togs.

–- Jag är arg på de som bestämmer över våra huvuden. Alla jag pratar med här i Sandsbro, det är inte någon som tycker att den här ändringen är bra, säger hon.

Beslutet innebär att det blir fler och tätare turer genom Sandsbro, bussarna körs inte längre i en slinga, två busshållplatser tas bort på Lenhovdavägen och fem nya ska byggas. Det här innebär ökad trafik på Fyllerydsvägen och Munkagårdsvägen då bussarna går åt båda hållen.

En av de som röstade emot förslaget på kommunstyrelsens möte var Carin Högstedt, (V). Hon menar att beslutet innebär att 155 bussar kommer att passera Sandsbro per dag mot dagens 38 och är något som kommer att påverka trafiksäkerheten vid Sandsbro skola. Hon är också kritisk till att de boende i Hagavik samt anhöriga och boende på Toftagården blir av med sina hållplatser.

Enligt Länstrafiken ger beslutet kortare och snabbare restider medan Carin Högstedt menar att många istället kommer att få längre restid då varje resa är 700 m till 1 km längre än innan.

Doris Wall och flera andra boende i Sandsbro vill nu ha en dialog med de ansvariga politikerna.

–- Ja, jag vill att de politiker och tjänstemän som varit med och tagit fram underlag för beslutet kommer hit till kapellet för ett möte med oss ortsbor och förklarar vilka vinster det finns med den här förändringen.

–- Det står i någon slogan hos Länstrafiken Kronoberg att "Vi vill göra det bättre för alla resenärer!", men det stämmer inte för oss i Sandsbro, säger Doris Wall.

Nu börjar arbetet med att iordningsställa de nya hållplatserna. Den borgerliga majoriteten i Växjö säger att den nya linjedragningen ska utvärderas om ett år, men att man då går tillbaka till den gamla linjedragningen är knappast troligt menar Doris Wall.

–- Nej, det tror jag inte på. Varför då investera miljoner i att bygga nya hållplatser, så mycket pengar går ju bara inte att kasta i sjön, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".