1 av 3
Hovhagas Amalia Karlsson jublar efter att motståndarna Värnamo gjort självmål. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 3
Klara Grönevik i en luftduell med en Värnamospelare. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
3 av 3
Hovshagas lagkapten Emmy Karlsson. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Fotboll

Hovshaga hakar på i toppen

4:46 min

En frilägesutvisning, en forward som blev målvakt och ett självmål. 4-1-matchen mellan Hovshaga AIF och IFK Värnamo i division 1 var inte välspelad men den var händelserik.

Hovshaga var tvunget att vinna mot bottenlaget IFK Värnamo för att ha chansen att haka på Norrköping i toppstriden. Och efter 7-0-kalaset mot Kisa i söndags var det upplagt för en målfest.

Men det var Värnamos lagkapten Olivia Folkesson som gjorde första målet, där bollen bara var någon millimeter över mållinjen bakom Hovhagas målvakt Lisa Karlsson.

– Vi är väl inte helt hundra i vår prestation från början, konstaterar Hovshagas Ann Arvidsson, som inledde säsongen vid sidan av plan som assisterande tränare men som efter flera skador i laget beslutade sig för att göra comeback som spelare.

Forward blev målvakt

Hovshaga replikerade med en tvillingsituation till 0-1-målet där Klara Grönevik var den som petade in 1-1. Och i anfallet därefter, efter 30 minuter av den första halvleken, fälldes Grönevik av Värnamo-målvakten Emilia Johansson som därmed åkte på en frilägesutvisning.

Istället tvingades forwarden Linda Persson ta på sig handskarna och ställa i sig i mål, och det var bara en tidsfråga innan Hovshaga skulle kvittera.

Självmål i solnedgången

Samtidigt som solen gick ner bakom grantopparna vid Värendsvallens c-plan inleddes andra halvlek med ett självmål av Värnamo. Sedan ökade Hovshaga på med 3-1 genom ett frisparksmål av Sofie Dahlberg och strax därpå fastsällde Sara Wiman slutresultatet, 4-1, genom ett skott förbi vikarierande Värnamo-målvakten Linda Persson.

Hovshaga ligger fem poäng efter serieledande IFK Norrköping. Bara ettan får vara med och slåss om en plats i elitettan. Sex lag från de sex division 1-serierna gör upp om två platser i landets näst högsta serie.

– Kan vi haka på Norrköping så att det blir lite nerv i slutet så vore det jätteskoj. Vi är redo, säger Ann Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista