Norwegians kritiserad Boeing 787 Dreamliner premiärflyger i dag. Foto: Francois Mori/Scanpix
Sverige

Premiär för Norwegians kritiserade flygplan

1:42 min

I dag börjar det norska lågprisflygbolaget Norwegian sina flygningar med det problemtyngda flygplanet Boeing 787 Dreamliner. De tekniska problemen har gjort att Norwegian har fått vänta flera månader på att planen ska levereras.

Nu får bolaget också kritik från pilotfacket för att äventyra flygsäkerheten genom att de nya planen enbart ska flygas av piloter anställda via bemanningsbolag.

Skälet till att Norwegian väljer att registrera de nya Dreamlinerplanen på Irland och inte i Norge är enligt bolaget att det ger möjlighet att anställa personal som inte bor i Norge. För enligt norsk lag så måste flygningar med norskregistrerade plan utanför Europa ha personal som är skriven och betalar skatt i Norge.

Det är just på långflygningarna till bland annat Thailand som Dreamlinerplanenska användas. Av konkurrensskäl så vill Norwegian använda sig av billigare thailändska kabinpersonal och piloterna är alla anställda via ett utländskt bemanningsföretag.

Just piloternas lite lösare anknytning till Norwegian tror Anders Kjellgren på Svensk Pilotförening kan påverka vilka beslut en pilot fattar i säkerhetsfrågor.

 -  Är man en obekväm pilot det vill säga tar beslut som kostar eller kan kosta bolaget pengar. Och om man inte har en säker fast anställning så lägger det ytterligare en belastning i beslutsfattandet. Otrygg pilot blir en osäker pilot, säger han.

Men Norwegians informationschef Åsa Larsson tror inte alls att det har någon betydelse för flygsäkerheten om piloterna är fastanställda eller anställda via bemanningsföretag.

– Vi som bolag har ju ett ansvar att se till att vår inhyrda personal likaväl som vår fastanställda personal känner sig trygg i sin anställningsform. Samtidigt har piloterna själva ett ansvar att rapportera in felaktigheter som de upplever. Och då för man en diskussion och går igenom dessa. Och det oavsett om man är  fastanställd eller inhyrd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista