Illustration av sprängört: Franz Eugen Köhler, 1887. (Foto: SVA)
Sörmland

Farlig växt kan förgifta djur

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) varnar för en växt som blommar nu på sensommaren. Anledningen är att de fått in ett får som förgiftats av växten sprängört.

Växten är en av de giftigaste som finns och finns i hela Sverige utom fjälltrakterna.

Sprängörten växer vid vatten, särskilt vid dyiga och leriga stränder vid näringsrika sjöar, vattendrag, diken och strandkärr. Den är vanligast i södra och mellersta landet.

─- Torka kan göra att djuren har mindre bete. Då äter de sådana växter som de annars skulle rata. Sedan 1996 så har Statens veterinärmedicinska anstalt fått in åtta förgiftningsfall på grund av sprängört, säger biträdande statsveterinär Kerstin de Verdier.

Hela växten är mycket giftig, men särskilt roten.

─- Betesdjur som kor, får, getter och även hästar kan tycka att rötterna är smakliga och äta upp dem. Om det är gott om sprängört och djuren trampar sönder rötterna så att växtsaften läcker ut kan även vattnet som de växer i förgiftas.

Symptomen kan komma inom en halvtimme och innebär bland annat kramper och andningsförlamning, som kan leda till döden. Någon behandling hinns oftast inte med.

För att bli av med växten på beten rekommenderas att man gräver upp, torkar och bränner sprängörtsbestånd, alternativt stängslar bort växten.

Nyheterna P4 Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista