När Gunillas man Jens blev svårt dement spärrades det mesta av deras tillgångar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Allt fler över 50 skiljer sig

1:34 min

Antalet personer i Kronoberg som skiljer sig i åldern 45 till 65 år blir allt fler. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

–- Vi gör många omstarter i livet nu, inte bara i relationer. Vi skaffar ny hobby, utbildar oss sent och så vidare, säger Charlotte Sander relationsexpert.

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån så skiljer sig personer mellan 45 och 65 år sig allt oftare i Kronobergs län. 2012 så skilde sig 348 personer i länet sig i den åldersgruppen vilket kan jämföras med året tidigare då 275 skilde sig.

Samtidigt så ökar också antalet giftemål i samma åldersgrupp. 2012 gifte sig 304 personer i länet mellan 45 och 65 år. Året före var siffran 288. Och trenden är tydlig även om man ser på fler år tillbaka. Det finns flera orsaker till att personer över 50 år skiljer sig i högre utsträckning.

–- Det finns ett uttryck i USA som heter "grey divorces" som handlar om just att man skiljer sig när man börjar bli gråhårig. En anledning tror jag är att vi faktiskt lever längre. Men sedan är det också en ålder då vi är klara med barnen, är nöjda med vår karriär och börjar se sig omkring efter annat, säger hon.

Carlotte Sander tror att förr när fler personer höll ihop hela livet så handlade det mer om praktiska skäl. Framförallt för kvinnor som var mer ekonomiskt beroende av männen. Men idag finns det inte sådana skäl i samma utsträckning och därför tycker hon att det är bra att personer som inte trivs ihop skiljer sig.

Men om de då gifter sig med en ny, är det svårt att leva med en annan person efter att ha levt ett långt liv med en annan partner?

–- Både och tror jag. Å ena sidan kanske man är lite kräsen, man vet vad man vill ha och hur man har haft det. Men å andra sidan kan det vara så att man har släppt det gamla och är glad över att ha träffat en underbar person och få känna en oerhörd kärlek. Sexlivet kanske kommer igång igen vilket kan gå i stå efter många år. Så det kan vara både och. Men mest positivt tror jag.

I Eftermiddag i P4 kan du efter kl 15 höra dokumentären I Nöd och Lust.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Allt fler över 50 skiljer sig

 #link=358376# personer i Kronoberg som skiljer sig i åldern 45 till 65 år blir allt fler. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista