Om en vecka beräknas den dåliga doften vara försvunnen. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Lessebo

Stark doft omger Lessebo Bruk

1:36 min

Det luktar väldigt illa runt Lessebo Bruk just nu. Efter sommaruppehållet har de upptäckt att syretillförseln i reningssystemet inte fungerar som det ska, vilket leder till att en stark doft sprider sig över närområdet.

– Vi får fel mikroorganismer i våra dammar och de tillverkar någonting som heter svavelväte och det är det som luktar väldigt mycket och luktar väldigt skarpt och illa, säger Sabina Jerrestam som är miljöchef på Lessebo bruk.

Problemet startade redan under det stopp som rådde efter brukets konkurs i vintras. Då dog många av mikroorganismerna som renar vattnet. Men det blev värre förra veckan när Lessebo bruk startade igång igen efter sommaruppehållet. Då upptäcktes också syrebristen och de organismer som tillverkar den illaluktande gasen lever i syrefattigt vatten.

Har ni någon plan för när det här kommer att vara åtgärdat?

– Luftarna och arbetet med att få igång dem, vi måste få igång någon mobil kran och så, har vi planerat i vecka 35 eller 36 om inget oförutsett händer, säger Sabina Jerrestam.

Men hon menar att det ändå finns något positivt med situationen. Nu vet de åtminstone vad orsaken till doften är och hur man ska bli av med den. Men det kommer att bli värre innan det blir bättre.

– När vi sätter igång de här luftarna som inte är i gång så kommer vi röra runt i gammalt slam. När vi rör runt det så släpper vi svavelvätet fritt så det kan lukta värre. Men det ska vara snabbt övergående, berättar Sabina Jerrestam.

Hur pass lång tid är det?

– Min förhoppning är mindre än en vecka, så att det handlar om ett par dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista