1 av 3
Från tankstället för de biogasdrivna bussarna. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 3
Från serviceverkstaden. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
3 av 3
Lasse Franzén, busschaufför. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö/Kronoberg

Bättre förutsättningar för resenärerna med nya bussdepån

1:35 min

Den nya bussdepån för 83 miljoner i Växjö som nu tas i drift ska ge bussresenärerna i Växjö och i regionen flera fördelar. Det säger Clas Carlsson från Länstrafiken Kronoberg.

– Bussresenärerna kommer förhoppningsvis att märka av den nya depån genom att vi får helare, renare, snyggare bussar. Eftersom det blir så mycket bättre förutsättningar för service, underhåll och städning med de mer ändamålsenliga utrymmena.

Depån har plats för 50 bussar för stadstrafik med biogasdrift och 30 för regionaltrafik som drivs med RME, rapsolja. De är förutom olika serviceutrymmen utrustad med tankstationer för biogas.

Det har tidigare talats om att biogasen inte räcker till men det dementerar Clas Carlsson.

– Vi har biogas så det räcker för stadstrafiken i Växjö för överskådlig tid.

Om de bussar som går i regionaltrafik och i dag drivs med RME så småningom ska övergå till biogas som bränsle är mer tveksamt.

– Det ligger i så alla långt fram i tiden, säger Clas Carlsson. Det handlar mycket om möjligheterna att distribuera biogasen.

De nya bussarna och den nya depån innebär bättre förhållanden för arbetet tycker busschauffören Lasse Franzén:

– För mitt jobb har det ju blivit en förbättring med de nya bussarna och den nya moderna depån verkar ju väldigt fräsch,  och allt fungerar ju bra än så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista