1 av 2
Anita Åkesson. Foto: Marcus Sjöholm/Sveriges Radió
2 av 2
En person pratar i sin mobil. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Växjö

Mer narkotika på rättspsyk

1:40 min

Mängden narkotika har ökat på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Patienterna kan lätt få tag på narkotika och det är den fria tillgången till mobiltelefoner som man ser som orsaken till problemet.

– Det är klart att det är frustrerande, säger verksamhetschefen Anita Åkesson.

I våras stod det klart att patienterna på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö ska få ha mobiltelefoner. Kliniken hade tidigare kämpat för att få ett generellt mobilförbud på kliniken men tillslut uppstod en omfattande tvist.

Frågan gick igenom samtliga rättsinstanser och Högsta förvaltningsdomstolen bestämde sig för att gå på förvaltningsrättens tidigare beslut - att mobilförbudet inte skulle få finnas.

Verksamhetschefen Anita Åkesson säger att personalen nu står handfallna inför problemet.

– Vi har flera incidenter som har inträffat som är direkt kopplade till den elektroniska kommunikationen. Vi har mer narkotika än tidigare och patientsäkerheten är inte lika bra som den varit tidigare, säger hon.

Och Anita Åkesson anser att lagen kring detta är föråldrad. Den har inte hängt med i samma takt som tekniken utvecklats.

– Jag är mycket väl medveten om att de lagar vi har idag är inte anpassade efter den elektroniska kommunikation som finns 2013.

Och sedan mobilförbudet hävdes har de anställda märkt av att det blivit vanligare att patienterna, via sina mobiler, lyckas beställa bland annat narkotika som smugglas in på kliniken. Och vårdarna är maktlösa när det gäller detta.

– Med den lagstiftning som finns idag så är det så att vi får se på, vi får stå vid sidan om och se på tyvärr, säger Anita Åkesson.

Vad tycker du? Borde det råda mobilförbud för patienter på rättspsyk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista