1 av 2
Nanna Lindell i Eke utanför Braås sköt en bock i morse på pyrschjakten. Foto: Privat
2 av 2
Foto: Hasse Homberg/Scanpix
Kronoberg

Nanna sköt bock första jaktdagen

1:45 min

I dag kan det smälla i skogarna. Det är nämligen bockjaktspremiär - något som många jägare ser som startskottet på jaktsäsongen. Nanna Lindell sköt en bock redan tidigt i morse i Eke utanför Braås.

– Det är starten på jaktåret. Det är inte så långt kvar till oktober när älgjakten drar igång också så man får komma ut i skogen igen, säger Magnus Gustavsson från Uråsa, som stigit upp tidigt i dag för att vaka på en råbock.

En timme före solens uppgång fram till en timme efter solens nedgång får bockjakten bedrivas. Antingen genom att smyga sig på viltet, eller genom att sitta och vaka. Från den förste oktober tillåts sedan jakt med hund på alla rådjur.

Under de senaste åren har rådjursstammen ökat något generellt i Kronobergs län enligt Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Kronobergs län. En ökad skabb på räv, som tar många rådjurskid, kan vara en av orsakerna. Men också att jakten på älg och vildsvin tar upp mycket av jägarnas tid.

– Vi lägger mycket fokus på att jaga vildsvin och älg så på sina håll är det nog så att man inte jagar rådjur i den utsträckning som man gjorde tidigare, säger Elias Turesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista