1 av 2
Anettes höstsådd- Ringblomma, vitlök, persilja, dill och morot. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Anette Brunsell ska höstså inför den kommande våren. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
P4 morgon odlar

Starta något nytt med höstsådd

13 min

Hösten närmar sig och det är dags att börja plocka ihop. Men inte för Anette Brunsell från Benestad, för hon ska snart börja så en höstsådd som syftar på den kommande våren. Hör henne berätta mer i den sista sändningen av P4 morgon odlar.

– Det handlar ju om fröer som man kan så sent på säsongen och som inte kommer upp nu. Utan de ska ju komma upp nästa år och de kommer ju då tidigare, kanske en månad tidigare.

– Det är ju så roligt att ha någonting på hösten att göra som inte bara handlar om att att packa ihop. Man startar ju verkligen något nytt igen.

Den stora poängen med att så på hösten är att sådden kommer upp på våren, en månad tidigare.

Fröna har de bra i jorden och ligger och förbereder sig inför våren. Jättemycket jobb spars och det fröna behöver knappt vattnas under vintern.

Anette vill så morötter, persilja, dill, vitlök, spenat, ringblommor och någon slags blåklint. Affärerna har tagot bort fröerna, men alla de stora fröfirmorna har fröer på nätet som kan köpas året runt. Hon sår i lådor hemma.

– De är djupgrävda, så att de är ju mycket djupare än vad lådornas sarg är. Då gräver jag inte ens dem varje år, utan kanske var tredje, var fjärde år. Och så pillar jag så lite så möjligt i dem och myllar ned lite gödsel emellanåt och inte störa livet i dem. Vitsen är att fröerna ska gro först nästa vår.

– Det gäller ju att ha is i magen. Man får ju hålla i de här påsarna så långt som möjligt innan frosten blir permantent. Så länge jorden är mjuk kan man ju så.

Dessa ord får avsluta sommarens sista P4 morgon odlar med Sara Bäckmo. Trevlig höst!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista