1 av 2
Ett trygghetslarm på armen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Oskar Jonsson. Foto: Jonas Aronsson/Hjälpmedelsinstitutet
Kronoberg

Många trygghetslarm behöver bytas ut

"Frågan är viktig att ta tag i just nu"
1:37 min

Merparten av trygghetslarmen i Kronobergs kommuner behöver bytas ut för att inte utgöra en säkerhetsrisk då telefonbolagen går över till nyare modernare system. Det menar bland annat Hjälpmedelsinstitutet.

– Näten vi har idag har blivit mer och mer digitala och då behöver man anpassa trygghetslarmen efter det, säger Oskar Jonsson som är projektledare för regeringsuppdraget Digitala Trygghetslarm på Hjälpmedelsinstitutet.

Enligt Oskar Jonsson är det viktigt att kommunerna börjar arbetet med att uppgradera trygghetslarmen redan nu.

– Eftersom förändringarna i telenäten kommer väldigt snabbt är det viktigt att kommunerna tar tag i frågan redan nu.

De förändringar Oskar Jonsson pratar om är när telefonbolagen klipper av sina kopparledningar för gott inom några år. I Kronoberg finns idag drygt 4 300 trygghetslarm, nästan alla är av den gamla analoga tekniken och går via kopparledningar. Bara en mindre del av trygghetslarmen är digitala i länet idag.

Undantaget är Växjö kommun som har flest trygghetslarm i länet och som också är ledande i landet på att införa digitala trygghetslarm via bredband eller mobilnätet.

– Det är jätteroligt att vi genom våra satsningar har blivit ledande genom att bygga ut systemet i kommunen. Vi har blivit ledande med lite tur, rätt man på rätt plats och bra chefer som vågat ta beslut och tänkt att satsar vi inte nu så får vi ett elände om några år, säger Pär Kindstrand som är larmsamordnare i Växjö kommun.

Av de 1 500 trygghetslarm som Växjö kommun har idag är cirka 550 digitala. De digitala larmen är mycket säkrare menar Hjälpmedelsinstitutet då det kan ta upp till ett dygn innan det märks att ett larm av den gamla tekniken är ur funktion medan de nya trygghetslarmen kollas varje minut.

Målsättningen är nu att alla kommuner i landet ska ha gått över till digitala larm år 2015. I Växjö är man övertygade om att man kommer att klara av att digitalisera alla trygghetslarm fram till år 2015.

– Ja, det tror jag att vi hinner. Vi jobbar för att byta tekniken efterhand då Telia aviserar att de kommer klippa kopparledningarna, säger Pär Kindstrand.

Antal trygghetslarm i varje kommun:

Siffrorna är i cirkatal.

Växjö: 1500
Ljungby: 750
Tingsryd: 593
Älmhult: 400
Alvesta: 395
Uppvidinge: 300
Lessebo: 200
Markaryd: 180

Totalt ca 4318

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".