1 av 3
Martin och Sigge i P4 Morgons studio. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 3
Sigge bombarderar pappa Martin med kramar. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
3 av 3
Sigges familj värmer up inför 2011 års lopp. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Växjö

Sista Run for life på söndag

1:24 min

På söndag är det dags för fjärde och upplagan av löpartävlingen "Run for life" i Tävelsås. Det är familjen Stengård för att samla in pengar till forskning kring den obotliga muskelsjukdomen, Duchennes muskeldystrofi, som sonen i familjen, 6-årige Sigge lider av.

250 000 kronor har familjen hittills samlat in till forskning. Men årets lopp på söndag blir det sista, det säger Martin Stengård, Sigges pappa.

– Det som känns så himla skönt nu, det är att vi har sagt, det är sista gången, så att det blir ett ordentligt avslut. Så att det inte är någonting som bara rinner ut i sanden.

Tidigare år har familjen Stengård skänkt de insamlade pengarna till en stiftelse som heter SMDF.

– De försöker vara så aktiva som de kan när det gäller att sponsra olika projekt, oftast i Sverige. Så för de pengarna så har ett engelskt dokument, en familjeguide, på 20 sidor blivit översatt till svenska.

Guiden har blivit utskickad till alla familjer i Sverige.

– Vi har hjälpt till med att få upp ett nationellt register där föräldrar kan registrera sina barn, beroende på vilka olika typer av mutationer deras barn har i den här sjukdomen.

Registret används globalt över hela världen.

Sara Bäckmo, P4 morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista