Krönika- Eftermiddag i P4

Mamma, jag är inte bög

" Jag könsneutraliserade in absurdum"
4:21 min

Idag kanske ditt barn går omkring med en klump i magen. Klumpen handlar om hur han eller hon ska berätta för dig om kärlek.

"Så skulle mitt barn aldrig känna" tänker du kanske. Men om ett par målade naglar kan skapa rubriker över hela världen så har vi inte kommit så långt som vi kanske kan hoppas.

Veckans krönika handlar om att ibland är den lilla protesten större än något annat.

Välkommen in.

Sista dagen då Pridefestivalen ägde rum i Stockholm satt jag och läste Dagens Nyheter och mejlkonversationen mellan Jonas Gardell och Johan Hilton. En del i konversationen handlade om då de skulle berätta för sin familj att de var homosexuella. Jonas skrev att han låg och grät på sitt rum en hel natt innan han tog mod till sig. Johan berättade om hur han inte vågat säga det ansikte mot ansikte till sin mamma. Så han tog det telefonledes. När mamman sa, hej Johan sa han kort och gott- Jag är bög.

Det fick mig att tänka på när jag fick mitt första barn. Jag höll honom i min famn och än idag kan jag känna känslan jag hade. Hela mitt bröst fylldes av en oro när jag såg ner på mitt fantastiska underbara grodliknande barn. Jag mådde fysiskt illa av oron. Vi var själva på rummet. Hans pappa hade åkt hem. Det var natt och personalen gick bara förbi försiktigt och tittade genom rutan på dörren för att se så att den kvinnan i slutet på sina tonår inte fick spelet där inne med sin son.

Men jag fick spelet. Inte utåt. Men i mitt inre var det full kalabalik. Tänk om det kommer att finnas saker som han inte vågar säga till mig tänkte jag. Inte saker som att han tjuvrökt eller var den som la häftstift på frökens stol. Utan viktiga saker. Och jag tänkte, tänk om han är homosexuell och kommer att vara rädd för att berätta det för mig.

Han var tre timmar gammal när jag tänkte dessa tankar första gången.

Och sedan dess har jag varit nitisk. Jag har varit extremt noga med att säga partner till mina söner när jag har pratat om framtida liv. Jag har velat könsneutraliserat in absurdum. Jag har tagit med dem på Pridefestivaler. Skrivit om sagor. Gjort prinsar och prinsessor till prinsar och prinsar. Och berättat för dem nästan dagligen att all kärlek är bra kärlek.

En dag ville en av mina söner prata med mig. Vid köksbordet. Han och jag. Viktigt. Han såg mig i ögonen och sa allvarligt. Mamma. Jag vill inte att du ska bli besviken, men jag blir kär i....tjejer. Jag är inte bög. Så snälla sluta nu.

Jag fick mig en tankeställare då. Jag hade tjatat om att allt var så normalt så jag hade gjort normen onormal. Det är svårt att förklara men i och med min iver att inte få mina söner att känna sig obekväma inför något så hade jag gjort dem obekväma inför allt.

Därför blev jag så glad för Emma Green Tregaros protest under torsdagens friidrott-VM med sina regnbågsfärgade naglar. Det fick mig att helt naturligt kunna diskutera frågan med min yngsta son som inte kommer ihåg besöken på Pridefestivalerna eller de krysta förklaringarna till att dekadentvagnen i paraden är en sååå normal företeelse i vårt samhälle. Emma fick oss att sitta i soffan under sporten och prata om varför det finns länder som inte tillåter det mest naturliga i världen. Kärlek.

Tack vare Emma Green Tregaros naturliga protest och oviljan att förstora upp den kan min yngste son rycka på axlarna och säga; Man får väl vara kär i vem man vill? Och sedan vilja kolla vidare på sporten.

Hur tycker du? Hör av dig så mycket du vill till mig Elisabeth Anderberg och du gör det på 0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".