1 av 2
Några få turister vid pyramiderna i Giza i Egypten. Foto: Khalil Hamra/Scanpix
2 av 2
Ali Nabi tror på Egyptens framtid. Foto: Privat
Eftermiddag i P4

Turismen i Egypten påverkas negativt av läget

2:25 min

Svenska researrangörer ställer in allt fler resor till Egypten efter oroligheterna i landet. Resebolaget Detur väljer att plocka bort Egypten helt som destination under hela vintern, medan Ving och Apollo ställer in resten av sommarsäsongen.

Ali Nabi bor i Växjö och jobbar på Växjö kommun till vardags. Men han följer nyheterna noggrant, för han är mycket intresserad av att turismen kommer tillbaka till Hurgahda där han driver en verksamhet.

– Det är en restaurang och bar som heter Viking för turister och reseledare och dykare och ortsbor. Jag har haft den i ungefär sex år. Min pappa är egyptier och så har jag varit där sedan jag var liten och har alltid velat ha något eget.

Ali startade sin verksamhet, gjorde egen meny, skötte inköp och marknadsföring. Han kom hem från Egypten i januari, men då upplevde han inte att det var så mycket oroligheter där men att läget inte var jättebra.

– Man kände ju av att turismen fattades, det var inte så många turister där nere, speciellt inte skandinavier.

Ali tror att det har att göra med att Muhammed Mursi blev president och säger att det är en effekt efter revolutionen i landet.

– Man var för rädd för att åka ned till Egypten.

Minskningen av turister påverkar honom negativt och han får lägga ut pengar ur egen ficka. Men har ser ljust på framtiden.

– Jag tror Egypten kommer bli bra igen, fast det tar tid. Jag tror att det behövs en bra president som både är på muslimska brödraskapets sida och regeringens sida.

Ali tycker att president Muhammed Mursi har misslyckats och att allt blev dyrare i Egypten. Han ser valet som demokratiskt, men känner att det har rört sig om korruption.

– Jag vet att han och muslimska brödraskapet delar ut mat och bröd och socker och salt till fattiga människor så de gick och röstade på honom. Det vet jag att det hände nere i Ausan, där min pappa kommer i från, där delade de ut massa.

Ali älskar serviceyrket och kommer att hålla på tills han inte kan göra det längre. Han funderar på att åka tillbaka till Egypten snart och han känner ingen rädsla för det.

Fler artiklar om ämnet

#link=358474#

#link=358475#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista