1 av 2
Pia Davidsson, VA-chef på Ljungby kommun. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 2
Hyllvis med matoljor av olika slag. Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX
Ljungby

Matoljan skapar problem i kommunernas VA-nät

1:34 min

Vanlig matolja och fett som spolas ner i vasken och ut i avloppen, fortsätter att ställa till stora problem i kommunernas VA-nät, när den täpper till ledningarna.

Vi håller vår matolja kär, men när vi använt den går den ofta ner i avloppet där den inte ska vara. Trots att kommunerna uppmanar invånarna att torka ur stekpannorna med papper eller lämna använd matolja i plastflaskor på återvinningscentralen så fortsätter vi att häll ut den i avloppet där den kan ställa till det.

– Vad vi kan se så är det varken sämre eller bättre nu är åren innan. Invånarna här i Ljungby har således inte bättrat sig på att ta hand om sin matolja.

Ljungby kommun är en av två kommuner i Kronobergs län som har en speciell kamerabil som kan upptäcka om matolja och fett satt igen rören.

– Om man tar ned en kamera så ser man en stor fettklump som samlat upp annat som spolats ner. Fettklumpen blir hård som stearin och täpper till röret och då blir det stopp, säger Pia Davidsson.

Onödiga skattekronor måste då läggas på att spola rent i rören och om det går riktigt illa kan fastigheter drabbas av stora vattenskador för tusentals kronor. När temperaturen sjunker på det vatten som rinner genom avloppsrören stelnar fettet som sköljts ur stekpannan och kan fastna på insidan av ledningen. Ju mer fett som fastnar desto större är risken för att det blir stopp.

Vi har också ringt runt till flera återvinningscentraler i flera av våra kommuner. De säger att de får in en liten flaska med matolja då och då, men det är inte mycket alls. Och det bekräftar bilden av att det mesta av hushållens använda matolja fortfarande hamnar i vasken och sen ut i avloppet.

– Ja, det är så vi upplever det också. Men jag tror att mycket ligger i att kunskapen hos konsumenterna är för dålig och också det att vi på kommunerna är för dåliga att informera om hur man ska ta hand om sin matolja, säger Pia Davidsson.

Mer om detta i Förmiddag i P4 som startar klockan 10.

Fakta: Matolja och avlopp

Matolja och fett som hälls i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Häll därför inte detta i diskhon. Gör så här istället:

Om det är lite fett/olja: Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng det i kompostpåsen.

Om det är lite mer fett/olja: Samla oljan i en brännbar förpackning, papper eller plast, och släng i soppåsen.

Om det är mycket fett/olja: Överbliven mat- och frityrolja kan hällas i flaska och lämnas till återvinningscentralen. Inlämnat fett återvinns! Det bearbetas och förädlas och används i nya produkter såsom tvålar och ljus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista