Benny Johansson som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun. Foto: Dan Eliasson/Sveriges Radio
Växjö

Färre behöver försörjningsstöd i Växjö

1:25 min

Kostnaderna för försörjningsstödet, eller socialbidrag som det hette tidigare, har hittills i år minskat i Växjö kommun för första gången på flera år. Något som Benny Johansson som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun är mycket nöjd med.

– Våra kostnaderhar sjunkit nästan dramatiskt, säger han.

Jämfört med samma period förra året så har kostnaderna nu sjunkit med drygt 8 procent, motsvarande 4,5 miljoner kronor. Och Benny Johansson anser att det är ett bevis på att Växjö kommun gör rätt insatser för att sysselsätta och integrera kommunens invånare.

Han menar att sänkningen beror på kommunens arbetsmarknadsåtgärder, med bland annat nystartsjobb, projektsatsningar och vuxenutbildningar.

Ser man på kurvan flera år tillbaka så har de ekonomiska biståndskostnaderna ökat, därför är Benny Johansson glad att se att det för första gången på länge skett en sänkning. Men trots att siffrorna nu ligger under 2011 års kostnadsnivå så är siffrorna fortfarande negativa. När året är slut kommer det ändå bli ett underskott i förhållande till vad som beräknats i årets budget.

– I det här fallet har kommunfullmäktige nog beräknat att vi inte kommer hålla budget men att vi vidtar åtgärder för att få en balans. Det innebär inte att vi får en påse pengar här men vi lyckas glädjande nog sänka kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista