Torbjörn Nilsson, kanslichef på Linnéuniversitetet. Foto: Sveriges Radio
P4 Morgon

Fusk på Linnéuniversitetet

1:51 min

Varje år åker många studenter dit för fusk på Linnéuniversitetet, och i P4 Morgon berättar kanslichef Torbjörn Nilsson hur man går till väga för att försöka avslöja fuskarna.

Även om det har minskat något senaste åren, så har det fuskats mycket på landets lärosäten. Mycket av av ökningen berodde på sociala medier och osäkerheten hur den information som finns där får användas. Vanligaste fusket är plagiat eller att man samarbetat ottillåtet. Det förekommer dock också fusklappar på salstentor som tentavaktern avslöjar.

Om någon misstänks för fusk anmäler läraren ärendet till disciplinnämnden där sekreteraren gör en utredning, sedan görs en beömning i nämnden och studenten ska frias eller fällas, i nämnden sitter bla rektorn, jurist och lärarrepresentant .

En student som åker dit kan få en varning eller bli avstängd en längre eller kortare tid, kanske uppemot 10 veckor, då får man inga studielån, får inte deltaga i undervisning - mycket kännbart.

Det händer att studenter inte är medvetna om att de fuskar. De kanske kommer direkt från gymnasiet och fattar inte att man jobbar annorlunda och mer självständigt på universitetet och så har de missat hur man använder material som finns på nätet. Men där har också läraren en stor skyldighet att informera om vad som gäller.

Hur tycker du att man ska komma åt fusket på universitetet? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista