Anders Printz som är psykiatrisamordnare på Socialdepartementet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
VÄXJÖ

Regler för mobilförbud på rättspsyk ses över

Reglerna för mobilförbud på rättspsykiatriska kliniker ses i nuläget över. Men om och i så fall när en lagändring kan komma är ännu oklart.

– Det här ligger högt på vår dagordning, säger Anders Printz, psykiatrisamordnare på Socialdepartementet.

Vi har tidigare berättat om hur Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö påverkats av att de inte längre får ha ett generellt mobilförbud bland sina patienter.

Verksamhetschefen Anita Åkesson vill se en lagändring för att komma till bukt med problemen som nu eskalerat.

Anders Printz som är psykiatrisamordnare på Socialdepartementet säger att frågan är högt prioriterad.

– Om de rättspsykiatriska klinikerna så unisont säger att de har svårigheter att upprätthålla ordning och säkerhet, då är det viktigt att regeringen noggrant bereder de här förslagen.

En utredning har gjorts på uppdrag av regeringen med syfte att undersöka flera olika frågor inom den psykiatriska tvångsvården. I utredningen finns ett förslag om att reglerna kring mobilförbud ska ändras.

– Förslaget går ut på att det fortfarande ska vara så att man fattar individbeslut men man kan göra det också om man tycker att ordning och säkerhet är hotad. Då får vi ta ställning till om det är tillräckligt eller om man ska pröva möjligheter till generella förbud, säger Anders Printz.

Men det kan vara en lång väg kvar innan något beslut tas. Anders Printz vill inte gissa hur långt tid det kan ta innan det står klart var diskussionerna som nu förs kommer landa.

Det är nämligen många saker som man måste tänka igenom, bland annat att det beslut som fattas inte ska påverka patienter som inte begått något brott.

– Man får försöka balansera det och det är det vi håller på med nu, säger Anders Printz.

Verksamhetschef Anita Åkesson på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö vill se en lagändring för att komma till bukt med problemen med narkotika. Hon menar att tillgången till mobiler ökat problemen med droger. Vad tycker du? Borde man se över reglerna? Kommentera gärna!

Mer narkotika på rättspsyk

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

#link=358544#på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Patienterna kan lätt få tag på narkotika och det är den fria tillgången till mobiltelefoner som man ser som orsaken till problemet.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".