Gunilla Degerman, ordförande för RSMH Kronoberg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
KRONOBERG

Borttagen psykoterapi skapar stor oro

1:45 min

Landstinget Kronobergs besked att de patienter som beviljats psykoterapi på S:t Lukasstiftelsens mottagning ska tillbaka vårdcentralerna väcker oro bland såväl patienter som personal.

– Jag tycker det är en katastrof. Människor är ledsna och rädda och människor med psykisk ohälsa blir nervösa och oroliga när de inte vet vart de ska vända sig, säger Gunilla Degerman, ordförande i RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa.

Landstinget Kronoberg har upphandlat en visst antal pyskoterapitimmar till patienter som bedömts vara i behov av mer kvalificerad psykoterapeutisk hjälp än vad vårdcentralerna kan erbjuda. Eftersom behovet ofta överstiger det som upphandlats har landstinget skjutit till extra pengar tidigare om åren. Men med hänvisning till ekonomin säger man i år nej till att lägga till den halva miljon kronor som behövs. Psykoterapitimmarna är slut och patienterna flyttas tillbaka till vårdcentralerna.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Grahn svarar på frågan om det finns kompetens och resurser på vårdcentralerna med att han utgår i från det eftersom det ligger i deras uppdrag.

Men ordförande i Kronobergs läkarförening, Edvard Lekås, menar att de resurserna saknas och att det kommer att drabba patienterna.

– Aningen blir det de patienter som är i behov av psykoterapi som lämnas utan vård, eller också blir det en undanknuffningseffekt så att andra patienter inte får det de behöver därför att resurserna läggs på dem som behöver psykoterapi.

Gunilla Degerman säger att enligt RSMH:s erfarenhet finns det mycket lite resurser och kompetens på vårdcentralerna att erbjuda för patienter med psykiska besvär. Och hon är rädd att psykoterapeutiska behandlingen kommer att ersättas av medicin.

– Jag är rädd för att det här med medicinerna kommer att öka väldigt mycket och det vet vi ju att piller bara tar bort symptomen, de gör ingen människa frisk, säger Gunilla Degerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista