Fredrik Persson/ Scanpix
Tågtrafik

Stängsel ska förbättra säkerheten vid järnväg

1:28 min

Nu finns planer på att sätta upp ett stängsel längs järnvägen i Älmhult för att förhindra att personer tar sig ut på spåret, enligt Trafikverket. Bakgrunden är att en ung person dog efter att ha blivit påkörd av ett tåg tidigare i år.

Det var i maj månad som en ung person blev påkörd av ett tåg i Älmhult. För några år sedan avled en annan person efter att ha blivit påkörd på ungefär samma ställe.

– Vi tror att det skulle hjälpa med bättre stängsel på den sträckan. Det är ett arbete som vi har kommit igång med ganska nyligen att få till kraftfulla stängselåtgärder på platser där vi ser att vi har påkörningar, säger Lars Ekman som jobbar med trafiksäkerhetsfrågor på Trafikverket.

Trafikverket har tittat på olika problemområden i hela landet där personer har förolyckats. I Kronobergs län berörs Älmhult och Växjö.

Genom att sätta upp ordentligt stängsel längs järnvägen vill Trafikverket förhindra den här typen av incidenter i framtiden.

– Det är förfärliga tragedier när någon kommer i vägen för tåget, och stängsel är något som vi kan bidra med för att förhindra detta, säger Lars Ekman.

Måste folk dö för att man ska sätta upp stängsel? Borde inte det ske per automatik?

– Ja, vist är det så, men vi har i regel inte gjort det tidigare. Det finns heller inget krav på att ha stängsel, säger Lars Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista