1 av 2
Simon Johannisson är tillförordnad ekonomichef i Alvesta kommun. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunalråd Mats Johnsson (M) är nöjd med siffrorna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
ALVESTA

Alvesta har lyckats minska kommunens skenande utgifter

1:32 min

Alvesta har dragits med inköpsstopp, investeringsstopp och anställningsstopp sen slutet av förra året. Tanken med dem är att minska kommunens skenande utgifter, och det har fungerat enligt kommunens kvartalsrapport.

– Tittar man på trender ser man både på delåret och på prognosen för hela året att det ser bättre ut. Så i den utsträckningen kan man väl säga att det har lyckats, trenden är en minskning på de utvalda områdena, säger Simon Johannisson som är tillförordnad ekonomichef i Alvesta kommun.

I december förra året klubbade kommunfullmäktige i Alvesta igenom de tre stoppen. De innebär bland annat att nyanställningar och köp av till exempel utbildningar, reklam och möbler ska godkännas av en prövningsgrupp. Och att investeringar på mer än hundra tusen kronor ska godkännas av kommunstyrelsen.

Resultatet av stoppen publiceras nu i kommunens kvartalsrapport, och kommunalråd Mats Johnsson (M) är nöjd med siffrorna hittills.

– Stoppen har gett resultat trots att det var de som hade andra synpunkter och trodde inte att de skulle ge någonting. Men det egentliga facit får vi när 2013 tagit slut nu är det trots allt bara prognoser, säger han.

Hur länge är de här stoppen planerade att fortsätta egentligen?

– Senast första januari 2014 ska man ta bort detta.

Nästa utmaning blir att fortsätta att hålla kostnaderna nere efter att stoppen är upphävda. Då är det tänkt att besparingsplaner ska finnas på plats.

– Det är ju det beslut som fullmäktige har tagit till nämnderna, så nämnderna har besparingsförslag som de ska arbeta med, säger Mats Johnsson.

Har du några exempel på dem?

– Nej, det tycker jag inte att jag ska gå in på, det får nämndsordförandena redovisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista