Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4

Radiokocken Erik gör bönröror

Publicerat tisdag 20 augusti 2013 kl 08.11
1 av 6
Ekobackens salsa är läcker och färgstark. Foto: Anne Marchal/ Sverigs Radio
2 av 6
Brödet får fin fräg av alla örterna. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 6
Härliga råvaror i läckra färger när Erik Måneld lagar mat. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 6
Rödbetor och grönkål är några av ingredienserna. Foto: Anne Marchaol/ Sveriges Radio
5 av 6
Erik Måneldsd bondbönshummos. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
6 av 6
Erik Måneld och programledare Jocke Wallgren i direktsändning i P4 Kronobergs kök. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio

Erik Måneld skördar trädgårdslandet och ger oss idag bland annat på två bönröror och en salsa. Till detta bakar han ett örtbröd som bara tar några minuter att göra.

Ibland har man bara lust att göra så himla mycket mat på en gång!!! Allt i grönsakslandet är ju så gott! Så varför ska man välja?!

BondbönsHommos

8 hyfsade sidoportioner
3 dl goda, färska bondbönor
1 stor lök som är hackad
1 finhackad vitlöksklyfta
½ dl citronsaft
½ dl hackad persilja
½ dl olivolja
15 centimeter gurka
2 msk yoghurt
salt och svartpeppar

Pilla ut bönorna och koka dem olika länge beroende på hur färska de är (bondbönor direkt från landet tar bara en kvart) tills de är mjuka och goa...  Skölj med kallt vatten och låt rinna av en stund. Skala gurkan om du är på det humöret.

Hacka alla hackbara ingredienser så fint du bara orkar, och blanda dem på skärbrädan med olja genom att ömsom hacka, ömsom vända ned oljan. Lägg i en skål och blanda ned ett par matskedar yoghurt. Salta och peppra så som du vill ha det.

Bönor med chili och citron

8 sidorätter

Skölj och snoppa av ca 200 g purpurfärgade, gula, gröna eller andra snygga långa bönor.

Ta fram en lagom stor skål. Mellanhacka en röd chili och en liten handfull oregano och lägg i skålen. Riv skalet från en citron, lägg det i skålen. Skala av det vita från citronen, kärna ur den och finhacka fruktköttet och lägg det i skålen tillsammans med all saft som ligger på skärbrädan. I med de råa bönorna, en matsked flingsalt och en kvarts deciliter olivolja. Blanda väl. Låt stå och gosa sig i minst en halv timme.

Precis innan servering slänger du bönorna i en mycket het panna och fräser under omrörning i max en minut. Klart.

Ekobackens Salsa

Till ca 5 ½ mostrar

1 rödbeta
2 morötter
25 g grönkål
½ dl soltorkade tomater
10 cm gurka
1 grön chili
1 vitlöksklyfta
1 halv citron
1 krm mald koriander
1 krm mald spiskummin
1 krm kanel
1 krm mald ingefära
1 tesked senap
salt och peppar i de mängder du vill och tror på.
Lite olivolja
2 ringblommor

Skala och riv rödbetorna och morötterna på det grova på rivjärnet. Lägg dem i en skål.

Skär grönkålen i små, små strimlor. Gör detsamma med de soltorkade tomaterna. I med rubbet i skålen.

Dela chilin på längden och pilla bort kärnorna. Hacka den i så små bitar som du bara kan. Skala vitlöksklyftan och riv den på det minsta rivet på rivjärnet. Allt detta ska också ned i skålen.

Pressa ned saften från en halv citron i skålen tillsammans med koriander, spiskummin, kanel, ingefära, senap och lite tomatpuré. Blanda, blanda, blanda. Justera konsistensen med olivolja tills du har något snyggt framför dig.

Krydda med lite salt och peppar, bara så mycket så att det smakar precis som du vill att det ska smaka. Låt stå och gojsa sig en stund och garnera med ringblomsblad innan servering.

Örtbröd på ett par minuter

3 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
en näve blandade örter
lite salt
1 tsk olja
1 dl ljummet vatten

Sätt ugnen på 245 grader.

Blanda alla de torra ingredienserna. I med vattnet och oljan och knåda till en fin deg. Låt vila i minst trettio sekunder.

Dela i 8 bitar och platta ut dem så tunt du kan. Lägg på en smord eller bakpapperbeklädd ugnsplåt och grädda i två minuter, eller tills bröden har fin färg. Riv upp i strimlor och servera till allt annat du gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".