1 av 2
Familjen Magnusson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
Tolg

Kommunen backar: Stella får skolskjuts

2:30 min

Växjö kommun backar nu och ger nu 10-åriga Stella Magnusson från Källreda och flera andra barn i Tolgtrakten rätt till skolskjuts både till och från skolan. Och Stellas pappa Peter Magnusson är överlycklig över att kommunen backat.

Tolgbornas kamp för sina barn säkerhet har nu fått de ledande politikerna i skol - och barnomsorgsnämnden att backa och göra avsteg från sina regler.

Grundregler som säger att man måste ha fem kilometer till skolan för att få skolskjuts om man går på mellanstadiet till exempel. Kommunen ansåg inte heller inte att vägarna runt Tolg var tillräckligt farliga för att bevilja skolskjuts av den anledningen.

Farliga vägar

Stella Magnusson som bor 150 meter för nära skolan för att få skolskjuts hem från skolan, förväntades gå eller cykla nära fem kilometer på de smala vägarna till exempel och kritiken från hennes föräldrar och många andra Tolgbor var skoningslös.

NTF har också konstaterat att vägarna i trakten är direkt farliga för små barn att gå eller cykla på, och flera familjer har överklagat till förvaltningsrätten.
Och i fredags, två dagar innan skolstart, fick familjen Magnusson och flera andra familjer med barn på Tolg skola, beskedet att kommunen ändrar sig.

"Stella blev jättegld"

Beslutet innebär att de barn som får åka till skolan i mån av plats i bussen, nu får skolskjuts både till och från skolan. Ett beslut på försök i två månader.
– Stella blev jätteglad att kunna åka hem från skolan tillsammans med kompisar och syskon, berättar Peter Magnusson.
– Och vi behöver inte åka och hämta Stella och på så vis sparar vi flera timmar i veckan, för på den vägen ska hon inte gå och hade inte gjort heller.

Varför tror du kommunen backat?

– Man hoppas väl att den här striden vi tagit givit de lite tid för eftertanke och de har kommit fram till att det är orimligt, säger Peter Magnusson.

Men det är bara i Tolg som kommunen gjort de här undantagen.

– Det sticker nog i ögonen på både den ena och den andra och jag ser inte varför vi skulle vara åtskilda egentligen, men det är ju kommunens beslut, säger Peter Magnusson.

Medias uppmärksamhet

Enligt ansvarig politiker, Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden är medias uppmärksamhet en anledning till att kommunen nu backar i frågan om skolskjuts för Stella och andra barn i Tolg.

Dessutom säger han att just området kring Tolg är extra besvärligt när det gäller att lösa skolskjuts för barnen.

– Tolg har i alla tider haft en svår planeringsekvation när det gäller skolskjutsar. Det är särskilt eftermiddagsturerna som har varit väldigt svåra att planera enligt ansvariga tjänstemän, säger Stefan Bergström.

Fler artiklar om skolskjutsreglerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista