VÄXJÖ

Kommunen backar om skolskjuts till barnen i Tolg

Växjö kommun backar och ger nu 10-åriga Stella Magnusson från Källreda och flera andra barn i Tolgtrakten rätt till skolskjuts både till och från skolan.
I fredags fick föräldrarna beskedet om att barnen får åka skolbuss i två månader, sedan ska beslutet omprövas.

– Vi här överlyckliga, säger Stellas pappa Peter Magnusson  

Tolgbornas kamp för sina barn säkerhet har nu fått de ledande politikerna i skol - och barnomsorgsnämnden att backa och göra avsteg från sina regler. 

Grundregler som säger att man måste ha fem kilometer till skolan för att få skolskjuts om man går på mellanstadiet till exempel. Kommunen ansåg inte heller inte att vägarna runt Tolg var tillräckligt farliga för att bevilja skolskjuts av den anledningen.

Stella Magnusson som bor 150 meter för nära skolan för att få skolskjuts hem från skolan, förväntades gå eller cykla nära fem kilometer på de smala vägarna till exempel och kritiken från hennes föräldrar och många andra Tolgbor var skoningslös.
NTF har också konstaterat att vägarna i trakten är direkt farliga för små barn att gå eller cykla på, och flera familjer har överklagat till förvaltningsrätten.
Och i fredags, två dagar innan skolstart, fick familjen Magnusson och flera andra familjer med barn på Tolg skola, beskedet att kommunen ändrar sig.
Beslutet innebär att de barn som får åka till skolan i mån av plats i bussen, nu får skolskjuts både till och från skolan. Ett beslut på försök i två månader.
– Stella blev jätteglad att kunna åka hem från skolan tillsammans med kompisar och syskon,  berättar Peter Magnusson.
– Och vi behöver inte åka och hämta Stella och på så vis sparar vi flera timmar i veckan, för på den vägen ska hon inte gå och hade inte gjort heller.

Varför tror du kommunen backat?

--Man hoppas väl att den här striden vi tagit givit de lite tid för eftertanke och de har kommit fram till att det är orimligt, säger Peter Magnusson.

Men det är bara i Tolg som kommunen gjort de här undantagen.

---  Det sticker nog i ögonen på både den ena och den andra och jag ser inte varför vi skulle vara åtskilda egentligen, men det är ju kommunens beslut, säger Peter Magnusson.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista